Komoly mészárlást tartottak egy ecuadori börtönben

Komoly mészárlást tartottak egy ecuadori börtönben

Legalább 68 halottja és huszonöt sérültje van egy rabok közti leszámolásnak az ecuadori Guayaquil kikötővárosában működő Guayas N1 börtönben - közölte szombaton az El Universo című helyi lap Guayas tartomány kormányzójára hivatkozva.

A lap értesülései szerint az áldozatok száma még növekedhet. A rendőrség a többi között lőfegyvereket és robbanószereket is lefoglalt a fegyenceknél.

Az ecuadori rendőrség szombat reggel a Twitteren tette közzé, hogy művelet zajlik a rend és az ellenőrzés helyreállítása végett a Guayas N1 börtönben.

Az ecuadori vezetés szerint az erőszak hátterében a börtönöket ellenőrizni akaró, kábítószerrel kereskedő rivális bandák közti ellentétek állhatnak.

Pablo Arosemena, Guayas kormányzója közölte, hogy a mostani erőszakhullámot egy bandafőnök szabadon engedése miatt keletkezett hatalmi vákuum idézte elő.

Az utóbbi hónapokban Ecuadorban több erőszakcselekmény is történt a latin-amerikai ország túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézeteiben, ahol mintegy 39 ezren raboskodnak. Szeptemberben 118 rab vesztette életét szintén a Guayas N1 börtönben lezajlott bandaütközetben.

Ennek nyomán Guillermo Lasso államfő a rend helyreállítása és az újabb erőszakcselekmények elkerülése érdekében hatvan napra rendkívüli állapotot hirdetett az ország összes fegyintézetében. A börtönök ellenőrzése során fegyverek, gránátok, kések, lőszerek, mobiltelefonok és kábítószerek kerültek elő.

Februárban különböző börtönökben a rivális bandák harcai 79 ember életét követelték, júliusban pedig a Cotopaxi és Guayaquil börtöneiben törtek ki zavargások, melyek következtében 21 ember halt meg.