Elkerülhetetlennek tűnik a sertéshús drasztikus drágulása

Elkerülhetetlennek tűnik a sertéshús drasztikus drágulása

Robbanásszerűen nőtt a sertés ára az elmúlt 6-8 hétben, 60 százalékos drágulás történt a német jegyzésben, ami nagy súllyal bír a hazai árak meghatározásában – erről beszélt a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke. Kifejtette, a hasított félsertés kilónkénti ára 1,95 euró volt legutóbb, ez pedig

az élősertéseknél Magyarországon is 600 forint körüli árat hoz magával, ami szintén 60 százalék körüli árnövekedés.

Ez a sertéstartóknak fellélegzést hozhat, hiszen a takarmányár, az energia-, a munkaerő- és minden egyéb költség is emelkedett. Éder szerint sertéspiaci berkekben az a nézet, hogy ez az ár egy átlagos hizlalónál már némi jövedelmet is tartalmaz. A sertésárrobbanás olyan helyzetben érte a vágóhidakat és a készítménygyártókat, amikor minden költségük növekedett: az energiát duplán vagy többszörösen kell fizetniük, miközben az ellátási láncokban súlyos problémák alakultak ki.

Főleg azért, mert egy sor csomagoló- és adalékanyagról derült ki, hogy közvetve vagy közvetlenül, részben vagy egészben a háborút megsínylő Ukrajnából vagy Oroszországból származik. A Hússzövetség elnöke hangsúlyozta, ezen termékekre "most nem következő havi árajánlatokat kapnak a cégek, hanem napi szintűeket, és másnapra már nem biztos, hogy él az ajánlat, mert egyszerűen nem lesz áru".

Éder Tamás összességében biztosra veszi, hogy minden egyes vágóhíd – nemcsak Magyarországon, hanem Európában is – már hét-nyolc hete veszteséget kénytelen elkönyvelni. A húsipari cégek ezért arra kérték kereskedelmi partnereiket, hogy az áremelési próbálkozásokat most ne a hagyományos eljárásaikkal kezeljék, vagyis ne hónapokig tartson a folyamat. A magyar húsipari szereplők nagy többségének ugyanis nincs olyan tartaléka, amivel többhetes vagy több hónapos veszteségeket kezelni tudnának – mutatott rá. 

A szakértő úgy látja, a kereskedőknek ezt nyilván tovább kell hárítaniuk a fogyasztókra, emiatt a húsiparosok arra számítanak, hogy az emelkedő áraknak lesz a fogyasztást visszafogó hatásuk is. Éder szerint azonban ez még mindig kisebb kár annál, ha heteken-hónapokon keresztül tetemes veszteséggel kell továbbadniuk az árut a partnereknek.

Sertéshús: az önköltség növekedésének "előbb-utóbb meg kell jelennie" az árban

Az elmúlt egy évben körülbelül 25-40 százalékos mértéket ért el a különféle takarmányok drágulása, amely a sertés- és a baromfihús árát is meghatározza - erről beszélt Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az N1TV Napi Téma című műsorában kedden.

A Hússzövetség vezetője többek közt a különféle takarmányok drágulása nyomán már januárban is előrevetítette, hogy az önköltség növekedésének "előbb-utóbb meg kell jelennie az élősertés árában is", hiszen a tenyésztők már egy éve veszteségesen dolgoznak.