A Budapesti Orvosi Kamara még mindig óriási gondokat lát a Honvédkórházban

Nyílt levelet írtak a minisztereknek.

A szervezet felhívja a felelősöket, hogy sürgősen tegyék biztonságossá az egészségügyi szolgáltató működését, mert a jelenlegi megoldások sem a személyi, sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy az orvosok szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat és ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

A budapesti orvosok szakmai érdekképviselete szerint nem lehet az egészségügyi szolgáltató és az ott dolgozó orvosoké a felelősség. Nem lehet megoldás, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges szakképzettséggel, tapasztalattal nem rendelkező orvosokat – más osztályok működésének rovására – átirányítsanak a sürgősségire.

Az ellátást zavaró körülmények megszüntetése mielőbbi, az egészségügy felső vezetőinek intézkedését igényli, különösen az alábbi kérdésekben:

  • a betegút szervezetlenségének megszüntetése, ami miatt sürgősségi ellátásra jelentkeznek olyan betegek, akiknek ellátása más betegutat igényel,
  • az aggódó hozzátartozók tájékoztatásának megszervezése,
  • az egészségügyi dokumentáció vezetésének megszervezése, korszerű adatrögzítési feltételek biztosításával,
  • megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítása,
  • az ellátandó betegszám meghatározása a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan.

A kamara emlékeztet rá, hogy gyors intézkedések nélkül a beteggel közvetlenül találkozó orvosnak kell viselnie az etikai és büntető felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért. Ő van kitéve a nyilvános megaláztatásoknak (Facebook) is.

Kérik, ne felejtsék el, az orvos is ember, hivatástudata magasabb szintű az átlagnál, de mivel emberi életekről kell döntenie, megérdemli a megfelelő védelmet.

Megtiltották az ápolóknak, hogy beszéljenek a sajtóval, most mégis megszólaltak

Nyilatkozatot írattak alá az ápolókkal: ha nyilatkoznak a sajtónak, ki is rúghatják őket. Van, ahol le is hallgatják őket.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)