Az ombudsman letolta az Emmit, amiért nem veszik komolyan a kórházi fertőzések ügyét

Nem tréfa dolog.

A hivatali kommüniké emlékeztet, hogy a TASZ azzal a kéréssel kereste meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vezetőjét, hogy vizsgálják ki a kórházi fertőzések rendszerszintűnek tekinthető jelenségét. A közérdekű bejelentés konkrét egészségügyi intézményekben előfordult esetek leírását is tartalmazta.

Az országos tisztifőorvos arra hivatkozva utasította el a vizsgálatot, hogy a bejelentésekben foglaltak egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznek.

A TASZ álláspontja szerint az OTH nem vizsgálta ki teljes körűen a közérdekű panaszokat, pedig a hatáskörét és feladatkörét meghatározó jogszabályok erre lehetőséget biztosítanak.

Az alapvető jogok biztosa tájékoztatást kért az OTH jogutódjaként eljáró Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárától. Székely László állásfoglalásában megállapította, hogy

magatartásával az országos tisztifőorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat.

A hivatal közleménye leszögezi, hogy "az emberi méltósághoz való joggal, az egészségügyi önrendelkezési joggal és a testi és lelki egészséghez való alapjogokkal összefüggésben fennáll az állam objektív intézményvédelmi kötelezettsége, azaz az emberi élet védelme: nemcsak egyedi szinten, hanem általában az emberi életet és létfeltételeket kell védenie".

Ebbe beletartozik az is, hogy biztosítania kell a kórházi fertőzések megelőzéséhez szükséges anyagi, pénzügyi feltételeket és meg kell tennie az ehhez szükséges intézkedéseket.

Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy - akár külön intézkedések kezdeményezésével - fordítson kiemelt figyelmet arra a gyakorlatra, ahogyan a minisztérium szervei kezelik a panasz- és közérdekű bejelentéseket.

Székely László arra kérte a minisztert, hogy tekintse át a közegészségügyi, a népegészségügyi feladatok végrehajtását rendező jogszabályokat és az országos tisztifőorvosi feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár irányításával működő országos intézetek szakmai feladatainak végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket.