Hát, akkor ez is eljött: jövő héttől összeomlik a budapesti baleseti ellátás

Hát, akkor ez is eljött: jövő héttől összeomlik a budapesti baleseti ellátás

Ha Önt jövő hét keddtől súlyos baleset éri a fővárosban, lényegesen nagyobb eséllyel fog meghalni, mert a kormány hónapok óta semmibe veszi a traumatológusok segélykiáltását. Most lett elegük. 

Október elején felállhat az Országos Baleseti Intézet mind a 68 orvosa, mert a kormány nem teljesíti követeléseiket. Korábban még "csak" az önkéntes túlmunkák visszamondásáról volt szó, de most még inkább elmérgesedni látszik a helyzet. 

A traumatológusok eddig „csak” azt jelezték, hogy az ország mind az 54 traumatológiai ellátóhelyén felmondhatják az önkéntes túlmunkaszerződésüket, ha nem születik megállapodás. Most viszont a Népszava birtokába került egy levél, amelyben az Országos Baleseti Intézet 68 orvosának október 1-i felmondását helyezik kilátásba. Az orvosok szerint az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember és eszközhiány, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását. 

A traumatológusok júniusban már rendkívüli közgyűlésen hívták fel a figyelmet az összeomlás-közeli állapotokra. Az orvosok őszig adtak ultimátumot a kormánynak: rendezze a finanszírozási gondokat, mert a beavatkozások jelentős részénél az állam által fizetett pénz még a műtétek költségeit sem fedezik, s így egyre több kórház adósodik el reménytelenül. 

A kormány harmadik hónapja válaszra sem méltatja a baleseti sebészek segélykiáltását.  

Holott a szakemberek nem csak asztalt csapkodnak. A Magyar Traumatológusok Társasága költségszámításokkal alátámasztott finanszírozási javaslatot tett le az asztalra. A Népszava úgy értesült, ennek nagy részét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakértői sem vitatták. Akkor azt ígérték nekik, hogy szeptembertől már ezek szerint az új szabályok szerint finanszírozzák a munkájukat. Ám azóta sem történt az égvilágon semmi. 

A Népszava birtokába került levelet szeptember 13-án írta alá terfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 orvosa. Ebben az EMMI-t igyekeztek válaszra bírni azzal, hogy kilátásba helyezték

október 1-én mindannyian beadják rendkívüli felmondásukat. 

Azt írták: „2019 augusztusában az EMMI, a NEAK és az MTT delegáltjai által kidolgozásra és elfogadásra került tervezet egyaránt tartalmazza a fennálló problémák részletes leírását, illetve megoldási javaslatát. (…) Nagy megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy sem 2019. szeptember 1-jén, sem azt követően semmi nem történt, a Magyar Traumatológus Társaság az ígéretektől eltérően még csak értesítést sem kapott, ráadásul egyetlen kérdésünkre sem érkezik érdemi válasz. A fentiek elmaradása esetén komoly megfontolás tárgyává tesszük, jogviszonyunk rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával. 

Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz. 

A fentieken túl előrelépés nélkül az MTT 2019. szeptember 27-i országos közgyűlésen előterjesztjük az önkéntes túlmunka felmondásnak, azonnali hatályú és országos szinten történő alkalmazását. Kérjük, a fenyegető válsághelyzet elhárítása érdekében haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Traumatológus Társaság delegátusával.”

 - írják a baleseti sebészek. 

A dokumentumot a miniszterelnök mellett megkapta Varga Mihály pénzügyminiszter, Kásler Miklós, a humán tárca vezetője, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és még számos kormányzati tisztségviselő. 

A levélre szeptember 13-a óta nem válaszolt senki. 

A magyar egészségügy hétről hétre kibontakozó fokozatos összeomlása nyomán a kormányzat és az orvosok viszonya egyre látványosabban mérgesedik el. Az Orvosi Kamara múlt heti nagygyűlésén az EMMI egyik államtitkárát hangosan kinevették, egy másikat pedig kifütyülték, és nem is hagyták végigmondani az "egészségügyi fejlesztésekről" szóló diadaljelentését.