Még a nyáron összeomolhat a budapesti baleseti ellátás, rendkívüli közgyűlést hívtak össze a traumatológusok

Szomorú nővér

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, rendkívüli közgyűlést hívott össze tagjai számára, mert az ellátás a fővárosban az összeomlás szélére került – írja a 444-en megjelent cikkében Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. 

A szervezet a közgyűlés összehívását a meghívó levélben azzal indokolja, hogy 

"a budapesti traumatológiai ellátás a személyi és tárgyi feltételek kritikus helyzete miatt már most is összeomlással fenyeget, a vidéki ellátás pedig változatlan feltételek esetén hamarosan kritikussá válhat…"

A fővárosban lévő magas progresszivitási szintű traumatológiai ellátóhelyek már most oly mértékű szakorvos hiánnyal dolgoznak, hogy egyes helyeken már alig, vagy nem tudják biztosítani a személyi minimumfeltételeket…Jelenleg a traumatológiai ellátó hálózatban összességében sem a személyi, sem a tárgyi és eszközfeltételek nem biztosítottak a biztonságos, magas színvonalú, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító sérültellátáshoz. Ennek alapvető oka a sürgősségi traumatológiai ellátásban dolgozó orvos és szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének és elismerésének hiánya, a megfelelő anyagi-, élet- és munkakörülmények biztosításának elégtelensége, valamint a traumatológiai beavatkozások tarthatatlan alulfinanszírozása, amely nem teszi lehetővé a biztonságos, folyamatos és egyenlő esélyű sérültellátást."

A traumatológiai ellátással nem most kezdődtek a problémák, ám minden jel szerint

idén juthatunk el a rendszer teljes és már a betegek számára is életveszélyes összeomlásához.

A Péterfy kórházban májusban egyszerre mondta fel a túlóraszerződést 84 (nyolcvannégy!) traumatológus, mert megalázóan alacsony bérük érdemi emelésére nem volt már remény sem. 

Kunetz veszélyes és dilettáns döntésnek tartja, hogy az egészégügyi államtitkár „megoldását”, aki négy helyett háromra csökkentette az egyszerre ügyeletet teljesítő baleseti központok számát. 

"ahelyett, hogy ezeket az ügyleteket megerősítenék, inkább elmagyarázzák, hogy erre neked nincs is szükséged."

 - fogalmaz keserűen a szakértő. Kunetz emlékeztet rá, hogy egymás után érkeznek a hírek arról, hogy éppen melyik teljesítőképességének végső határára került kórház mondja le politraumás, azaz a többszörösen súlyos sérültek ügyeleti ellátását Budapesten.

Hozzáteszi:a nyári szabadságolások miatt a helyzet hamarosan még ennél is sokkal rosszabb lesz. 

"amennyiben ezt a jelenleg is alultervezett ellátást tovább csökkentik, egy megyei szintű közepes méretű balesetet sem fognak a fővárosban túlélni. (...)  A rendszer tehát minden jel szerint már összeomlott, hamarosan ennek nevesített áldozatai is megjelennek majd hírekben".

prognosztizálja a szakértő. 
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

sss
2019. november 13. | 20:15
1

"Az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak"

- Kocsis Máté (Fidesz), Budapest, 2019. november 13.

1
sss
2019. november 13. | 16:55
A két ország közti "kölcsönös" tiszteletről beszélt a magyar diplomácia feje.

"Az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak"

- Kocsis Máté (Fidesz), Budapest, 2019. november 13.

A két ország közti "kölcsönös" tiszteletről beszélt a magyar diplomácia feje.