Akár 20-30 ezerrel is csökkenhetett az egészségügyi szakdolgozók bére

Akár 20-30 ezerrel is csökkenhetett az egészségügyi szakdolgozók bére

Tízezrekkel is csökkenhet az egészségügyi szakdolgozók fizetése, miután március 1-vel megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket - számolt be a napi.hu.

A portál azt írja,

az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés aláírása után, április elején sokuk szembesült azzal, hogy a korábbi bérük 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent.

A Napinak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta,

"az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) korábban egy olyan ajánlást tett az egészségügyi intézmények felé, hogy őrizzék meg a kollektív szerződésekben korábban meglévő pótlékok és juttatások szintjét, azokat építsék be a bérekbe, hogy a dolgozókat ne érje veszteség. Az intézmények jelentős részénél az ajánlást meg is fogadták, jó néhány helyen azonban nem. Ezeknél takarékossági okból – vagy arra hivatkozva, hogy a kórháznak nincs elegendő pénze – elkezdték azokat a pluszjuttatásokat megvágni, amelyekre az új jogszabály nem ír elő változatlan pótlék-számítási szabályokat".

A fizetéscsökkenés másik oka lehet, hogy sok helyen igyekeznek megszüntetni olyan keresetkiegészítéseket, amelyeket az új szabályok szerint nem kötelező adni. Ilyen például a délutános vagy a pihenő napon végzett munkáért járó pótlék, továbbá a túlmunkáért járó díjat, és egyéb juttatásokat is csökkentették.

A portál azt írja,

mivel az orvosok esetében a pótlékok a jelentős béremelés miatt eltűntek, most megpróbálják ezeket a többiektől is megvonni, vagy gyakran – jogellenesen – alacsonyabb mértékeket megállapítani, mint amekkorát a törvény előír.

A kormány nagy csinnadrattával bejelentett orvosi béremelése mellett tehát nem érdemes elfelejteni, hogy sok egészségügyi dolgozó éppen ennek ellenkezőjét, vagyis bércsökkenést tapasztal. Ez aztán az unortodox egészségügyi reform!