A független kutasok szerint ha emelkedik az olajár, tarthatatlan lesz a hatósági áras benzin

A független kutasok szerint ha emelkedik az olajár, tarthatatlan lesz a hatósági áras benzin

Ha emelkedik az olajár, tarthatatlan lesz az intézkedés – mondta a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a hvg.hu megkeresésére, aki Orbán Viktor csütörtök délutáni bejelentésére reagált, amely alapján egyebek mellett október 1-ig marad a hatósági áras, 480 forintos benzinár.

Október 1-ig marad a hatósági áras benzin és élelmiszer, a hitelmoratóriumot év végéig kitolták

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán jelentette be csütörtök délután, hogy a kormány legújabb döntése értelmében 2022. október 1-ig hatósági áras marad a benzin és az élelmiszer, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig 2022. december 31-ig meghosszabbítják.

Egri Gábor arra is figyelmeztetett, hogy

a piaci és a kedvezményes ár közötti különbség növekedésével egyre nehezebb lesz kordában tartani a visszaéléseket a kutaknál.

Mint mondta,

reméli, lesz még üzemanyag Magyarországon ennek a kiszolgálására.

Egri szerint minden attól függ majd, hogy miként alakul az olaj ára a világpiacon, ha stagnál vagy lefele megy, akkor tartható, ha elszáll, akkor tarthatatlan lesz az intézkedés. Kiemelte, a piaci ár esetleges emelkedésével egyre nagyobb lesz a kísértés, hogy a kedvezményes árra nem jogosultak is megpróbáljanak árstopos üzemanyagokhoz jutni, vagyis több lesz visszaélés, amit egyre nehezebb lesz kordában tartani - írja a lap.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke egyúttal arról is beszélt, hogy a kis benzinkutak számára három dolog létfontosságú:

  • egyrészt, hogy legyen elegendő benzin és folyamatos a benzinellátás,
  • másrészt legyen fedezetük a működési költségek finanszírozásához,
  • valamint az, hogy legyenek olyan végrehajtási intézkedések, amelyekkel mind a manuális, mind pedig az automata kutaknál be tudják tartani és tartatni a kedvezményes árú tankolással kapcsolatos szabályokat.

Egri Gábor felidézte, korábban már javasolták a jelenleg literenkénti 20 forintos állami kompenzáció 40 forintosra emelését a működési költségeik finanszírozása, illetve a kisebb kutak fennmaradása érdekében.