Egy pesti gimnáziumban nem fogják elvenni a gyerekek mobilját óra előtt

Egy pesti gimnáziumban nem fogják elvenni a gyerekek mobilját óra előtt

A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium vezetése lázad a Fidesz-kormány által erőltetett poroszos szabályozás ellen. Szerintük nonszensz, hogy a digitalizáció korában megfosszák a fiatalokat az okoseszközeiktől.

Az iskola az augusztus 8-án megjelent „A tiltott és használatában korlátozott tárgyakra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése” című kormányrendelet 5. paragrafusa alapján jogszerűen engedélyezi a mobil okoseszközök használatát a diákoknak.

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás

– írta a gimnázium nevelőtestülete a témában kiadott közleményben.

Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel – tették hozzá.

Azt is tisztázzák, hogy a Madách Imre Gimnázium házirendje már régóta tartalmazza a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait, amit eddig is betartattak. Ígérik, hogy ennek érvényesítése ezentúl szigorúbb lesz.

Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni

– hangsúlyozták.

A Fidesz-kormány államtitkára korábban úgy indokolta a korlátozás szükségességét, hogy „sokszor nehezíti meg a tanárok oktató munkáját, ha a diákok figyelmét a mobiltelefonokon futó alkalmazások elvonják. Nehezebb a tanárnak úgy oktatni, úgy fenntartani a diákok figyelmét 45 percig a tanórán, ha közben vagy akárcsak az óraközi szünetekben a diákok az ingergazdag mobiljaikon függenek”.

(Címlapkép: A Budapest VII. kerületében található Madách Imre Gimnázium épülete. MTVA/Róka László)