Keményen korlátozná az iskolai mobilhasználatot a kormány, már izzítják a törvényjavaslatot

Keményen korlátozná az iskolai mobilhasználatot a kormány, már izzítják a törvényjavaslatot

Rétvári indoklása szerint a gyerekek tanulási teljesítményének javítása érdekében kaphatnak felhatalmazást az okoseszközök kiszorítására a hazai iskolák.

Az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat megteremti a jogszabályi alapját az iskolai mobiltelefon használat szabályozásának - közölte Rétvári Bence, a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-vel.

A kormánypárti politikus elmondta, egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai koncentrációjára, figyelmére, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefon-használat.

Kevésbé tudnak figyelni a tananyagra, ha közben a mobil náluk van, vagy akárcsak a táskájukban hever

- érvelt a szigorítás mellett.

Rétvári hozzátette, a benyújtott javaslat előtt a Belügyminisztérium digitális konzultációt is tartott. Ebben a tanárok és igazgatók többsége szükségesnek tartotta az iskolai mobilhasználat szabályozását, mert a mobil eltereli a diákok figyelmét.

Elmondható, hogy sokszor nehezíti meg a tanárok oktató munkáját, ha a diákok figyelmét a mobiltelefonokon futó alkalmazások elvonják. Nehezebb a tanárnak úgy oktatni, úgy fenntartani a diákok figyelmét 45 percig a tanórán, ha közben vagy akárcsak az óraközi szünetekben a diákok az ingergazdag mobiljaikon függenek

- fejtette ki a politikus.

Fontos ugyanakkor, hogy természetesen megmarad a diák lehetősége a mobil használatára az iskolaidő előtt vagy után, szükséges esetben a szüleikkel a kapcsolatot ezen keresztül is tarthatják, illetve ha a tananyag elsajátításához a mobil is szükséges, akkor a tanár engedélyével bevihetik tanórára is a mobilt - árnyalta a képet Rétvári.

Az Orbán-kormány államtitkára közölte, hogy a magyar tudományos kutatások mellett az UNESCO és az ENSZ kutatásai is igazolják, hogy a mobiltelefon túlzott használata csökkenti az oktatási teljesítményt. Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Anglia már határozott lépéseket tett a mobiltelefonok kiszorítására az iskolából - fűzte hozzá.

Az iskolai mobiltelefon-használat visszaszorítása az iskolai internetes zaklatások, cyber-bullying esetek számát is csökkenti - érvelt Rétvári, hozzátéve: az okoseszközök - mobilok, laptopok, tabletek - használatának az iskolában a diákok tanulását kell szolgálniuk, és nem a figyelmük elterelését a tanulásról.

Emlékezetes, a korlátozás ötlete nem új keletű, tavaly év végén ugyanis a kormányzat már azt pedzegette, dolgoznak azon, hogy az osztálytermekbe beengedjék-e a telefonokat, vagy inkább tiltsák ki azokat onnan. A tervet akkor még Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter vetette fel, de épp hétfőn, ciklusa felénél jelentette be, hogy lemond, így távozik a tárca éléről.

(Címlapkép: Diákok tableteket használnak a Mobil Digitális Iskola program utazó tantermében a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola udvarán 2017. április 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila)