Egy súlyos rohamokkal járó betegség elszenvedőit is sújtja a gyógyszerhiány

Egy súlyos rohamokkal járó betegség elszenvedőit is sújtja a gyógyszerhiány

Az OGYÉI szerint gyártási kapacitási probléma okozza a hiányt, a környező országokban mégis lehet kapni a Méniére-betegek számára létfontosságú gyógyszereket. Itthon már ezekre a gyógyszerekre is "várólista" van.

Méniére-betegség a belső fül egy súlyos betegsége, ami hirtelen bekövetkező akár súlyos rohamokkal jár. Ilyenkor a beteg legalább néhány óráig, de akár több napig annyira rosszul van, hogy az ágyból sem tud kikelni: szédülés, hányinger, hallásvesztés, gyengeség a legfőbb tünetei. A betegség nem gyógyítható, de gyógyszerrel lassítható a romlása, enyhíthetők a tünetei.

Óriási a hiány a betahisztin hatóanyagú gyógyszerekből, az ellátás helyreállását október végére ígérik

– számolt be az RTL Híradó.

Pedig ez a gyógyszer olyan fontos lenne a betegeknek, mint a cukorbetegeknek az inzulin. A patiták egyik nagykernél sem tudják beszerezni a gyógyszereket. Van olyan gyógyszertár, ahová idén csak kétszer – először februárban, illetve legutóbb áprilisban – érkezett készlet, de azt it azonnal elkapkodták. Nem tudnak mit mondani a betegeknek.

A gyógyszertárak mindig hitegetnek minket, hogy március végén, május végén, most legújabban pedig azt mondjják, hogy július végén lesz. Szerintem akkor sem lesz.

– nyilatkozta a betegségben szenvedő Temesvári Ildikó az RTL-nek. Sok társához hasonlóan ő külföldről szerzi be a létfontosságú orvosságot. Mivel ott lehet kapni.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) azt közölte a csatornával, hogy "a hiány mögött a tavasz óta fennálló globális gyártási kapacitási probléma húzódik meg, amely az összes betahisztin tartalmú gyógyszert érinti. Október végére ígérték a helyzet rendeződését. Válaszukban az orosz-ukrán háborút és az energiaárakat is felelőssé tették.

A környező országokban ennek ellenére könnyebb hozzájutni ezekhez a készítményekhez, nálunk viszont nem csak ezt a gyógyszercsoportot érinti a hiány:

Nem csak a Méniére-betegek vannak nehéz helyzetben. Bár télen súlyosabb volt a gyógyszerhiány, mint most, sok készítményhez még mindig nehéz hozzájutni. Nincsenek bizonyos idegrendszerre ható gyógyszerek, ezek a pszichiátriában nagyon hiányoznak. Nincsenek egyes fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók, és bizonyos típusú inzulinból és antibiotikumból is hiány van.

– nyilatkozta Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

(Címlapkép: Gyógyszereket pakol egy szakasszisztens az orosházi Fehér Kígyó Gyógyszertár raktárában 2013. június 25-én. MTI/Rosta Tibor)