Egy éven belül másodszorra kell új vezetőt választaniuk a táliboknak

Már a másodikat lőtték ki egy éven belül.

Hat jelölt közül választanak új vezetőt az afganisztáni tálibok, miután a múlt héten egy amerikai dróncsapás végzett eddigi vezérükkel, Aktár Mohamed Manszúr mollával. Pakisztán viszont közben bejelentette, hogy nem tudja megerősíteni a molla halálhírét.

Pakisztáni biztonsági körök keddi közlése szerint vasárnap óta legalább 14 parancsnok és vallási vezető vitázik a jelöltek személyéről a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban, és mostanra hat férfira szűkült az esélyesek köre. A jelöltek között van az évekkel ezelőtt meghalt Omár molla fia és öccse is.

A pakisztáni belügyminiszter a nap folyamán azonban bejelentette: nem tudja hivatalosan megerősíteni, hogy Manszúr molla halt meg a hétvégi amerikai dróncsapásban. Csaudri Niszár Ali Hán elmondta, hogy az afgán határnál talált holttest a felismerhetetlenségig megégett, így majd csak a DNS-teszt elvégzése után tudják megállapítani a megölt férfi személyazonosságát. A tárcavezető egyúttal elítélte a támadást, amellyel szerinte Washington megsértette Pakisztán szuverenitását. Mint mondta, a támadásnak komoly következményei lehetnek a pakisztáni-amerikai viszonyra.

Manszúr molla halálát a tálibok még hivatalosan nem jelentették be, de néhány magas rangú tálib parancsnok, továbbá Kabul és Washington megerősítette a mollával történteket.

A tálibok egy éven belül már második alkalommal választanak új vezetőt, Omár utóda, Manszúr molla ugyanis csak tavaly júliusban került hatalomra. Manszúr molla megválasztását követően véres belviszály bontakozott ki a szélsőségesek között. A pakisztáni The Express Tribune című lapnak tálib források úgy nyilatkoztak, hogy a legutóbbi alkalommal elkövetett hibákat ezúttal el kell kerülni.