Egy hülye küldöttgyűlést nem tud levezetni a szabad sajtó

„Mi akarjuk oktatni az embereket a demokráciáról, a sajtószabadságról? Egy hülye küldöttgyűlést nem tudunk levezetni?” - hangzott el a MÚOSZ botrányos tisztújításán.

Botrányos küldöttgyűlésre ült össze a Magyar Újságírók Országos Szövetségének 86 küldötte. Eredetileg ugyan 99-en kapták meg a megfelelő mennyiségű ajánlást, de a legutolsó létszámellenőrzésen mindössze 78 maradtak. Dr. Enyedi Nagy Mihály nem kapta meg a lehetőséget arra, hogy küldött legyen, mivel „a mandátumvizsgáló bizottság az Etikai Bizottság döntését nem bírálhatta felül.” Korábban a belpolitikai szakosztályvezető, 2014 októberében úgy fogalmazott „Tóth Károly - jóllehet előtte sem próbálta meg érdemileg vezetni a MÚOSZ-t - de most egy éve csakis azon dolgozott, hogy végre kiiktathassa a Belpolitikai Szakosztály vezetőjét.”

A szombati ülés közben többen kivonultak, a legtöbb szavazatot végül Komlósi Gábor kapta, aki négy évre nyerte el az elnöki tisztséget. Komlósi a Népszava rovatszerkesztője, a Klub Rádió vezérigazgatója, 2005-2008 között a Nemzeti Sport Tanács, a Gyurcsány-kormány tanácsadó testületének a főtitkára volt, majd az Önkormányzati Minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztályvezetője lett. Jelenleg az Esti Hírlap főszerkesztője. Komlósi saját médiaiskolát is működtet, így többen azzal vádolták meg, hogy fiatal tanítványainak a beléptetésével váltotta le elődjét, Tóth Károlyt. Komlósi a tisztújító küldöttgyűlésen maga állított fel néhány junior-tagot, szemléltetve azt, hogy a MÚOSZ szerinte nem nyugdíjas klub, mint ahogy azt állította néhány ellenfele.

Vincze Mátyás tiszteletbeli elnök a szerinte erőszakos, komolytalan ülésvezetés miatt lemondott, ehhez indoklásul el akart mondani még két mondatot, ezt indifferensnek nevezte egyik kollégája, majd hosszas vita kezdődött, hogy ki vezesse le a gyűlést. Egyesek szerint Ceausescu korát idézte a Közgyűlés hangulata.

Tóth Károly azt mondta az egyik rivális elnökjelölt, Kékesi Zsolt dolgozatára, hogy azt úgy kellett volna kezdeni: „kedves elvtársak”, mivel szerinte Kékesi elnökjelölti kiadványa nem más, mint egy agitprop osztály följegyzése a régmúltból, az ideológiai titkárnak, másképpen fogalmazva „dolgozat a Jókai utcából”, azaz az MSZP székházából.

Acsay Judit a küldöttgyűlés lebonyolítása és a szervezet működése elleni tiltakozásként visszalépett az alelnök-jelöltségtől. Ezután Bánkuti András javasolta, hogy bocsássák szavazásra, ki vezesse le a küldöttgyűlést. Hárshegyi János levezető elnök nem bocsátotta szavazásra a kérdést. A döntés ellen több küldött tiltakozott, számosan elhagyták az üléstermet. Egyikük azt mondta, hogy a stílus miatt hárít el minden részvételt, a másik nem akart biodíszlet lenni és a többi, egyikük kérdéseket tett fel:

„mi akarjuk oktatni az embereket a demokráciáról, a sajtószabadságról? Egy hülye küldöttgyűlést nem tudunk levezetni?”

A MÚOSZ új elnöke Komlósi Gábor 70,7%-os aránnyal lett. Kékesi Zsolt a szavazatok 6,1%-át, Tóth Károly a szavazatok 23,2%-át kapta. Komlósi Gábor, a MÚOSZ új elnöke megtartotta beszédét. Javasolta, hogy Keleti Évát a küldöttek válasszák meg örökös Tiszteletbeli Elnökké. Keleti Éva megköszönte a megtiszteltetést. Hárshegyi János levezető elnök pedig megköszönte a küldöttgyűlés és a MÚOSZ munkatársainak munkáját, és emlékeztet arra, hogy a bizottságok és a szakosztályok vezetőinek mandátuma megszűnt, a küldöttgyűlést követően ezeknek a testületeknek is újjá kell alakulniuk.