Egy hungarikum, mellyel még Rambo is kommandózott

Az AMD-65 a legismertebb és legsikeresebb magyar tervezésű és gyártású fegyver a világon.

Az AMD-65-öt kifejezetten deszant csapatok és harcjárművek kezelő személyzetének fejlesztették ki, ezt a célt szolgálta a fegyver elődeitől kisebb mérete. A csapatpróbákon annyira bevált, hogy más fegyvernemek is igényt tartottak rá. Így rövid időn belül a Magyar Néphadseregben a legnagyobb számban alkalmazott kézifegyver lett.

A szintén a FÉG által gyártott elődjéhez az AKM–63-hoz képest a jelentősen lerövidített cső és a kihajtható válltámasz jelenti a legszembetűnőbb különbséget. A megkurtított cső végére, csak az AMD-65-re jellemző csőszájféket szereltek, ezzel sikerült csökkenteni a fegyver hátrarúgását, így még behajtott válltámasszal is viszonylag pontos lövéseket lehet vele leadni.

Kihajtott válltámasszal és 30 lőszert befogadó ívtárral

Az AMD-65-öt később a rendvédelmi szervek is rendszeresítették, manapság már inkább csak a rendőröknél lehet látni. A fegyverhez a sztenderd 30 lőszert befogadó ívtár mellé egy kisebb, 20 töltény befogadására alkalmas tárat is rendszeresítettek. A fegyvert évtizedekig gyártották, összességében több százezer példány készült belőle. A Néphadsereg mellett számos ország hadserege is rendszeresítette. Az AMD-65-öt viszonylag jó minősége és olcsó ára és kis mérete tette vonzóvá külföldön. Exportálták többek között Szíriába, Jemenbe, Panamába és Grúziába is. Érdekes módon az akkor még a legnagyobb ellenségnek számító Egyesült Államokba is bőven jutott belőle. Amelyik államban a törvények lehetővé tették, előszeretettel vásároltak belőle a fegyverrajongók. Magyarországnak pedig igencsak jól jöttek az ellenértékként kapott dollárok.

Afganisztánnak is adtunk húszezer darabot

Gyurcsányék 2007-ben kitalálták, hogy villognak egy kicsit a NATO-nak és a Honvédség készletéből felajánlottak Afganisztánnak húszezer darab AMD-65 gépkarabélyt.

Afgán védelmi erők szolgálatában

A fegyverek az afgán rendvédelmi szervekhez és katonasághoz kerültek. Akik aztán szépen eladogattak belőle a táliboknak, így ott már ők is használhatják az egykoron szorgos magyar munkáskezek által gyártott hungarikumot. A kis méretű karabélyt azért kedvelik különösen, mert könnyen el lehet azt rejteni akár egy rövidebb kabát alatt is, tűzerőben pedig nem marad el nagyobb típustársaitól.

Rambo is ezzel küzdött a szovjet csapatok ellen

Rambo is használta

A mára kultikus filmé váló John Rambo harmadik részében a főhőst alaktó Sylvester Stallone is AMD-65-tel veszi fel a harcot a megszálló Szovjet csapatokkal szemben Afganisztánban. Szintén ezzel a magyar fegyverrel küzd a filmben, Rambo régi barátját, a veterán amerikai ezredest alakító Richard Crenna.

A csőszájféket valamiért leszerelték a filmben