Egy Trump-Putyin-Le Pen trió "sokat használna a világbéke ügyének"

A "szélsőjobboldaliként" számontartott, Donald Trumpot egyedüli francia politikusként a kampányban támogató politikus elnöki kampányközpontjának avatóján nyilatkozott, ami alig két kilométerre található az elnöki palotától.

A Reuters beszámolója szerint a 2017-es elnökválasztásra készülő Le Pen elsősorban világpolitikai eseményeket taglalt, az egyre inkább kibontakozó jobboldali előretörésről így vélekedett:

"Létezik egy világméretű mozgalom (...), ami elutasítja a kontroll nélküli globalizációt, a kártékony ultraliberalizmust, a nemzetállamok felszámolását, a határok eltűnését."

Hozzátette:

"A különböző választásokon működő eszmék olyan erők, melyek jövő májusban elősegíthetik, hogy Franciaország elnökévé válasszanak."

Bár a közvélemény-kutatások azt jósolják, hogy Le Pen nem nyerheti meg a második fordulót, a Reuters megjegyzi: Donald Trump győzelmét sem jelezték előre a kutatások, így megjósolhatatlan, tud-e meglepetést okozni a Nemzeti Front vezetője.

A jobboldali pártvezető kifejtette: ha ő lesz hazája első embere, jó viszonyra fog törekedni Oroszországgal és az Egyesült Államokkal.

"Ez hasznára válna a világbéke ügyének"

- nyilatkozta.

A pártelnök azt is elmondta: győzelme esetén visszavezetné a határellenőrzést és referendumot írna ki Franciaország Európai Unióból való kilépéséről.

A sajtórendezvényen Le Pen kampányposzterét is bemutatták, mely fehér alapon egy kék rózsát ábrázol egy "Marine elnök" felirattal, a szlogen pedig "Az emberek nevében" lesz.

Behisztiztek a BBC-re, amiért az Marine Le Pennel merészelt interjút készíteni

Felrobbant a Twitter, miután kiderült: a BBC Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Front vezetőjével készített interjút; sokan ezért "fasisztabarátnak" nevezték a csatornát. Le Pen kijelentette, hogy Trump győzelme az ő esélyeit is növelte a francia elnökválasztási küzdelemben, írja az RT.com.