Egy vallási köntösbe bújtatott pénzmosoda?

Bolek Zoltánnak, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjének viselt dolgai már a vallás hazai megítélésének is árthatnak.

A Célpont szerint számos gazdasági visszaélés történt a Magyar Iszlám Közösség Bolekhez köthető vezetői körében. A riportban bemutattak egy hangfelvételt, amelyen Bolek tárgyalt a korábbi szociális szolgáltatóval. A beszélgetés a hitéleti támogatásra kapott állami normatívából visszaosztott pénzekről zajlott, elhangzott, hogy a szolgáltatónak 10 százalékot kell visszafizetnie, különben vége az együttműködésnek.

A műsor régi eseteket is felelevenít, például amikor Bolek Pándon dolgozott, és fejpénzért cserébe "térítette meg" a helyi cigányságot, de pár milliónyi közpénz Nagypál településen is csordogált a zsebébe, ahol bár megígérte a külföldi beruházót, az még sem érkezett, hiába fizettek ezért neki a környék önkormányzatai.

A leglesújtóbb véleményt azonban M. Soós Tamás, egykori alapító fogalmazta meg a Bolek üzelmeiről: a Magyar Iszlám Közösség - ebben a formájában - úgy tűnik, hogy a mindenkori politika pénzmosásának az egyik forrása. Szerinte le kell választani Boleket a közösségről, mert ez így nem egy vallási központ, és nem is egy vallási vezetés.

Arra a kérdésre, hogy Bolek Zoltán tevékenysége árt-e az iszlám magyarországi megítélésének, M. Soós azt felelte:

ez nagyobb csapás, mint a Charlie Hebdo ügy, mert az emberek azt fogják mondani, hogy ez a közösség is csak egy vallási köntösbe bújtatott pénzmosoda.

Hozzátette, hogy szerinte nyilvános kivégzés lenne a büntetés, ha egy iszlám országban művelte volna ezt Bolek.