Egyelőre megmenekültek a nemzeti parkok

Elhalasztotta a döntést az Országgyűlés a nemzeti parkok földjeiről, mert nem volt meg a kétharmados többség. A Jobbik szerint ezzel némi időt nyert a magyar természetvédelem.

Az Országgyűlés azután döntött így, hogy az indítvány minősített többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget. Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy a Fidesz elbukhatja a szavazást.

A határozathozatalnál végül 125-en szavaztak igennel, 71-en nemmel. Utóbbiak között volt – a parlamenti honlap adatai szerint – négy fideszes képviselő: Bencsik János, továbbá – furcsa módon – az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető. Közülük később ketten is azt jelezték az ülésvezetésnek, hogy ők igennel szavaztak. Latorcai János levezető elnök azonban arról tájékoztatott, hogy az ő voksaikkal sem lett volna meg a szükséges kétharmados többség, a 131 voks.

A parlament ezt követően rövid tárgyalási szünetet tartott, majd az előterjesztő kérésére úgy határoztak a képviselők, hogy elhalasztják a zárószavazást.

A földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába kerülne az összes állami tulajdonú föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e.

Jobbik: A nemzeti parkok nem lehetnek a fideszes haverok martalékai

A javaslat ellen számos civilszervezet mellett a Jobbik is határozottan tiltakozott. „El a kezekkel a nemzeti parkok földjeitől!” - közölte a szavazást követően Magyar Zoltán, a nemzeti párt képviselője, aki szerint az elbukott szavazással „némi időt nyert a magyar természetvédelem”.

„A Jobbik felszólítja az Orbán-kormányt, hogy örökre tegyen le ezen földek megszerzéséről, hiszen e természetvédelmi területeknek nem szabad a fideszes haverok martalékává válni, hanem továbbra is természeti értékeink védelmét kell szolgálniuk. Ezzel együtt a Jobbik azt is fontosnak tartja, hogy a már megkötött, mutyikkal terhelt állami földbérleti szerződéseket haladéktalanul vizsgálják ki. Az ehhez szükséges javaslatot letettük a Ház asztalára, és minden tisztességes képviselő támogató aláírását várjuk hozzá!”

– írta Magyar Zoltán.