Egyelőre úgy tűnik, idén lesz Székely Szabadság Napja

Hétfői közleményében Izsák Balázs SZNT-elnök arra buzdította Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg a Székely szabadság napjáról, aki pedig teheti, menjen Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsa ki a közösség autonómiaigényét. Az SZNT elnöke arra kérte a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, hogy legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Kérte ugyanakkor a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy március 10-én Románia külképviseletei előtt fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

"A Székely szabadság napján megszámláltatunk itthon és a nagyvilágban. Készüljünk úgy, hogy ne találtassunk híjával!"

- fogalmazott Izsák Balázs. Megjegyezte, hogy a hatóságok általi megszámláltatás mellett "megmérettetik hűségünk hagyományainkhoz és céljainkhoz, megmérettetik kollektív bölcsességünk és méltóságunk, megmérettetik az erkölcsi erő, amely tizennegyedik éve szembesíti a román hatóságokat és ország-világ közvéleményét a székelyek akaratával", a területi autonómia követelésével.

"Véget kell vetni a székelységet sújtó hatósági zaklatásoknak, a székely jelképek és a magyar nyelv üldözésének, véget kell vetni a közvetlen és a közvetett diszkrimináció alkalmazásának az ország magyar nemzetiségű polgáraival, a romániai magyar nemzeti közösséggel szemben. Elölről kell kezdeni a társadalmi párbeszédet az ország közigazgatási átszervezéséről, mert

nem fogjuk elfogadni, nem fogjuk tűrni,

hogy Székelyföldet a jog és ésszerűség ellenére, Románia nemzetközi kötelezettségvállalásainak megszegésével egy román többségű közigazgatási régióba belekényszerítsék" - jelentette ki Izsák Balázs.

Emlékeztetett arra, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban már 2015 tavaszán bejelentette az idei tüntetést és felvonulást. A hivatal elhárította a rendezvény tudomásul vételét, de január 8-án a Maros megyei törvényszék

kötelezte a polgármestert és a várost, hogy az előzetes bejelentésnek megfelelően vegye tudomásul a rendezvényt.

Dorin Florea polgármester kijelentésére, mely szerint a városvezetés etnikai konfliktusoktól tart, Izsák Balázs kijelentette: Marosvásárhelyen

akkor voltak etnikai jellegű konfliktusok, amikor ezt az állami hatóságok akarták,

a többséget a magyar közösség ellen uszították és a támadást meg is szervezték. "Meggyőződésünk, hogy ma a román hatóságoknak, ellentétben a kilencvenes évekkel, nem érdeke egy etnikai konfliktus megszervezése, ezért a törvénynek megfelelően fogják biztosítani a rendezvény békés lefolyását" - fogalmazott hétfői közleményében Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke tavaly valamiért nem volt ennyire biztos ebben: a demonstrációt két nappal Izsák felhívása után, két héttel a meghirdetett időpont előtt lefújták éppen Dorin Florea "betiltó" határozatára hivatkozva. Most elvileg ilyen lehetőség nincs a román polgármester kezében, de a bukaresti hatalom kreativitását éppen úgy hiba volna alábecsülni, mint túlbecsülni a magyar politikusok bátorságát.