Milyennek látja az elnökválasztást egy Amerikában élő magyar?

Milyennek látja az elnökválasztást egy Amerikában élő magyar?

Az amerikai elnökválasztásról kérdeztünk egy sacramentói magyart.

Melyik állam melyik városában él?

Kalifornia, Sacramento.

Mennyire érezhető a mindennapi életben, hogy választás van?

Mióta Trump az elnök, a politika napi bosszúság. A választások annál inkább. Mindennap beszélünk róla, szerintem évek óta. Minden kertben, ablakban kint van valamilyen kampányeszköz.

Minden, amit érdemes tudni az amerikai elnökválasztásról

Nem. szavaznak a 435 tagú képviselőházról és a 100 fős szenátusból 35 helyről 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzóválasztás is lesz több tagállamban helyi törvényhozási választást is tartanak valamint 32 tagállamban összesen 124 témában lesz népszavazás Nem feltétlenül. Elég csak a legutóbbi választásig visszamennünk ellenpéldára, Hillary Clinton több voksot szerzett, mint Donald Trump, mégis utóbbi lett az elnök.

Milyenek voltak a helyi Black Lives Matter megmozdulások?

Több tízezren vonultak békésen az egyik autópályán tüntetve. Érdemes azt is tudni, hogy Kaliforniában csak a nagyvárosi területek demokraták, jelentős a republikánusok bázisa is itt, már a külvárosokban is. Eleinte úgy látszott, hogy ez pártállástól független tüntetés, alulról jövő megmozdulás. Ezt kicsit kiszínezte az, hogy a koronavírus miatt kihalt belvárosban éjszaka kirakatokat törtek be, és ellopták amit találtak. Ez nem a BLM-mozgalom, azonban ezt a republikánusok szeretik összemosni. A bűncselekmények száma megugrott koronavírus előtti időkhöz képest, rengeteg ember került kilátástalan helyzetbe, ez a frusztráció, és a tehetetlenség jelent meg a BLM árnyékában is.    

Elképzelhetőnek tartja, hogy a választás után zavargások törjenek ki?

Nem. Ez teljes képtelenség. Tüntetések biztos lesznek, akármelyik oldal győz, ahogy négy éve, de zavargások nem. 

Ha egyik oldal felé sincs elkötelezve, mi alapján dönthet egy választó?

Az amerikai rendszer több sebből vérzik. Az egészségügy és az oktatás európai szemmel felháborító. Gyakorlatilag nincs társadalmi felelősségvállalás a szegényekért, betegekért, nincs megteremtve az esélyegyenlőség. Ennek a szocializmustól való félelem, a Szovjetuniótól való elhatárolódás beidegződése az alapja. Természetesen ez minden politikai erőt jobbra tolt, és így fordulhat elő az, hogy manapság a jobban-jobboldali Trump már Putyin és hasonló despota vezetők "barátja".

Számomra az esélyegyenlőség lenne a legfontosabb, a fegyvertartás korlátozása mellett. Ebből ered az, hogy generációk során nem tudtak lehetőséget adni a rabszolgatartás alól felszabadult embereknek. Ez itt egy megkeményedett kasztrendszer. Nehéz ezt európai szemmel megérteni, Európában nem beszélhetünk ilyen értelemben semmilyen BLM-mozgalomról.

Az nyer, aki több pénzt gyűjt a kampányra – gazdag adományozók döntik el a választást, és ezt a jelöltek sem rejtik véka alá. Az elnök családja, rokonai állami tisztségekben kampányolnak. A választási rendszer nem egységes, minden államban más, és nem feltétlen az országosan legtöbb szavazattal bíró jelölt válik elnökké. A mai napig, a manipuláltan megrajzolt választókerületekben, a szavazóhelyek kijelölésében, a szavazás módjában, a szavazógépek közt elképesztő káosz uralkodik, és erre csak rátesz a vírus.

Úgy látom, itt a választók nem döntenek igazán - megvannak etetve a választási rendszer miatt kialakult kétpártrendszerrel, és ideológiai kérdések, mint az abortusz és melegházasság határozzák meg szavazati irányt. Erre tesz rá egy lapáttal, hogy rengeteg városi legenda kering mindkét oldalon.

Melyik jelöltet érzi esélyesebbnek?

A számok alapján Joe Biden esélyesebb. A Trump-szavazók azonban csak a választófülkében hangosak. 

Elnököt választ az Egyesült Államok: Donald Trump vagy Joe Biden? - élő

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Emellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak.