Biden fontos államokban fordított, innentől már ő tűnik favoritnak

Biden fontos államokban fordított, innentől már ő tűnik favoritnak

Nagyon szoros az amerikai elnökválasztás, reggel még úgy néztek ki a részeredmények, hogy Donald Trump újrázhat, de Joe Biden fordítani tudott két csatatérállamban, ha ezeket sikerül megtartania, győzhet.

Még nyolc államban nincs nyertes, de ebből Arizonát kihúzhatjuk, Bidené lesz. Marad hét: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia, Nevada és Alaszka.

Georgiában, Észak-Karolinában és Pennsylvaniában Trumpé az előny, de reggel még Wisconsinban és Michiganben is vezetett, ezzel ő tűnt a befutónak. Napközben viszont egyre szűkült a különbség és át is billent, a Wisconsin, Michigan kettős már Bidennek áll. Georgia is eldöntetlen még, Trump négyezer szavazattal van az élen, itt is benne lehet egy Biden-fordítás, Nevadában nyolcezer a demokrata jelölt előnye.

Ha Biden megőrzi előnyét Nevadában, Wisconsinban és Michiganben, akkor ő az új elnök.

A New York Times jelen pillanatban 227 elektort már biztosan Bidenhez számol, ha ehhez hozzáadjuk a szinte borítékolható Arizonát, lesz 238. Ha a fent említett három is az övé, akkor megvan a szükséges 270. Ennek esélyét erősíti, hogy több helyen elsősorban a levélszavazatok hiányoznak még, ezek többségét jellemzően a demokraták kapják.

Változott Trump kommunikációja

Egyszer már bejelentette, hogy megnyerte a választást, most Twitteren arról ír, hogy este még vezetett kulcsfontosságú államokban, aztán eltűnő előnyt és meglepetés szavazatokat emleget, a közvéleménykutatók történelmi tévedésével együtt:

Elnököt választ az Egyesült Államok: Donald Trump vagy Joe Biden? - élő

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Emellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak.