Egyetlen meccsen múlik, hogy kijutunk-e az Eb-re

A nagy ünneplés közepette egyetlen dolog nem tűnt fel a médiamunkásoknak: az, hogy jó eséllyel pótselejtezőre sincs szükségünk.

Az esetet követően a sajtó joggal ünnepelte Bödét, és mindenki örült annak is, hogy a többi eredmény is nekünk megfelelően alakult - leszámítva azt, hogy a románok a 90. perc után kiegyenlítettek Finnország ellen, mert ha ez nem történik meg, akár a biztos kijutást érő második helyet is elérhettük volna.
 
A tízmilliárdokból működő M4-en is több mint egy órán keresztül elemezték még a történéseket, többek közt arról beszélgetve,
 
ki lenne nekünk az ideális ellenfél a pótselejtezőn.
 
Egyetlen dolog azonban nem tűnt fel a médiamunkásoknak: az, hogy jó eséllyel pótselejtezőre sincs szükségünk és egyenes ágon kijutottunk az Európa-bajnokságra.
 
A harmadik helyünk a csoportban ugyanis biztossá vált - igaz, ha Görögországban nyerünk, a románok pedig nem verik meg Feröert, még a második helyre is odaérhetünk -, az összes csoport harmadik helyezettjei közül pedig a legtöbb pontot gyűjtő csapat pótselejtező nélkül is biztosítja a helyét a franciaországi torna mezőnyében.
 
A harmadik helyezettek tabelláját pedig Magyarország vezeti 15 ponttal. Hogy az utolsó, görögországi meccsen mit játszik a válogatottunk, már nem is számít, hiszen vannak ötcsapatos csoportok is, így a hatcsapatos csoportok utolsó helyzettjeivel szemben megszerzett pontokat nem veszik számításba, a görögök utolsó helye pedig már biztos.
 
Ezen a speciális tabellán a pontokat tekintve mindössze ketten érhetnek utol minket: a C csoportban szereplő 16 pontos ukránok, és a D csoport harmadik helyén álló, a németeket tegnap legyőző 18 pontos írek. Az ukránoknak jelen állás szerint a macedónok elleni győzelme, az íreknek pedig a Giblaltár ellen szerzett hat pontja nem számít bele a speciális táblázatba, így a 15 pontos Magyarország mögött az ukránok 13, az írek pedig 12 ponttal állnak.
 
A harmadik helyzettek tabellája (eredmenyek.com) 
 
Csakhogy utóbbi válogatottal nem kell foglalkoznunk: ők ugyan pontszámban beérhetnek, és jobb gólarányukkal meg is előzhetnek minket, ehhez azonban meg kell verniük Lengyelországot, ez esetben viszont csoportjukban meg is előzik őket és feljönnek csoportjuk második helyére, a harmadikra pedig épp a lengyelek csúsznak vissza, akiknek így szintén 12 pontjuk lesz a harmadik helyezettek tabelláján.
 
Egyedül Ukrajna az, aki elveheti tőlünk az egyenes ági továbbjutást, ők viszont ma a csoportjukban utolsó helyen álló macedónokkal csapnak össze (ha nyernek és Macedónia hatodik marad, akkor ezek a pontok szintén nem számítanak majd, ), majd az utolsó fordulóban az Európa-bajnoki címvédő spanyolokkal játszanak.
 
A kissé bonyolultnak tűnő számolgatás konzekvenciája pedig az, hogy
 
amennyiben Ukrajna nem győzi le Spanyolországot, akkor Magyarország egyenes ágon, pótselejtező nélkül, 1972 után újra kijut az Európa-bajnokságra.
 
A kulcs tehát ez a mérkőzés, bár ha földindulás történik, akadhat még veszélyforrás: ha a csoportjuk második helyén álló, montenegróval játszó oroszok vagy az Észtországban pályára lépő Svájciak kikapnának, riválisaik pedig győznének, ők lecsúszhatnak a harmadik helyre és megelőzhetnek bennünket, ezek valószínűsége azonban elenyésző.