Ehhez pofa kell...

Az orosz sajtóban megjelent hírek alapján Párizs meglehetősen meredeknek hangzó ajánlattal fordult Moszkva felé a Mistral-ügy lezárása érdekében: a két helikopter-hordozó dokkhajó átadásának elmaradása miatt a francia állam visszafizet nagyjából 785 millió eurót abban az esetben, ha ezt megelőzően Moszkva hivatalosan is engedélyezi, hogy a részben orosz hajógyárakban orosz elemekből megépült hajókat Franciaország harmadik fél számára értékesítse - írja a Haditechnikai Kerekasztal.
 
Az értesülések alapján a francia ajánlat pofátlannak minősíthető, ha figyelembe vesszük, hogy Moszkva – bár nyilván saját érdekei mentén, de – gálánsan viselkedett az EU és Washington által sarokba szorított, szerződésszegésre kényszerített franciákkal szemben: korábbi fenyegetőzései ellenére mégsem perelte be őket szerződésszegésért, és a kötbérre sem tartott igényt. Csak a már előlegként befizetett, nagyjából 890 millió eurónyi összeget kérte vissza. Persze azért limitálta is a hajók továbbértékesíthetőségét azáltal, hogy azt Moszkva írásbeli jóváhagyásához kötötték.
 
A TASZSZ hírügynökség oldalán olvashatóak alapján Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes már vissza is utasította a francia ajánlatot, azt Oroszország érdekeivel ellentétesnek minősítve. Közleménye szerint Moszkva nem fogad el ilyen megközelítést, és a programmal kapcsolatos kiadásait és veszteségét 1,163 milliárd euró összegben állapítja meg. És nem hajlandóak semmilyen továbbértékesítést engedélyezni addig, míg ezen összeg meg nem érkezik Oroszországba.
 
Ezen összeg a kifizetett előleg mellett elviekben a személyzet, a Ka-52K fejlesztésére, illetve a hajókhoz szükséges infrastruktúra kiépítésére elköltött pénzekből tevődik össze.
 
Mint ismert, az oroszok 1,4 milliárd dollárért vették meg a hajókat, és a pénzt már ki is fizették. Az orosz elnök áprilisban, egy tévéműsorában ismerte el, hogy nem lepte meg a francia döntés, de a pénzt kéri vissza. „Persze nem jó jel, ha az érvényes szerződés ellenére nem szállítják le nekünk a hajókat, de az önvédelmi képességeinket ez nem veszélyezteti. Nem követelünk kártérítést, de a befizetett pénzt visszakérjük. Nem csodálkozhatunk, ha nem bízhatunk meg egy NATO-tagországban” – mondta Putyin.

Kezd elfogyni az oroszok türelme

A Kreml nem kívánta kommentálni pénteken a Kommerszant című napilap értesülését, miszerint Moszkva a Párizs által felajánlottnál több pénzt akar a francia Mistral helikopterhordozó hajók helyett.
 
Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője csak annyit fűzött hozzá az újság közléséhez, hogy az orosz vezetés továbbra is "az áru vagy pénz" elvhez tartja magát. 
    
A Kreml befolyásos tisztviselője arra is emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök április 24-én lezajlott jereváni találkozóján egyetértett abban, hogy Franciaország vagy leszállítja Oroszországnak a Moszkva által  megrendelt két hadihajót, vagy visszatéríti a már kifizetett előleget. 
    
Oroszország 2011. június 17-én írt alá megállapodást Párizzsal a két Mistral megrendeléséről. A Vlagyivosztok névre keresztelt első hajó leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Csakhogy Franciaország tavaly szeptemberben amerikai és brit diplomáciai nyomásra felfüggesztette az átadást az ukrán válságban játszott orosz szerep miatt kialakult feszültségek nyomán. Ugyanúgy, mint a másik, Szevasztopol névre keresztelt hadihajó esetében, amelyet eredetileg az év második felében adtak volna át az oroszoknak.
    
A Kommerszant című napilap név nélkül nyilatkozó, haditechnikai együttműködéssel foglalkozó forrásától úgy tudja, hogy Párizs átadta Moszkvának az ajánlatot a Mistral osztályú hajókról kötött szerződés felbontására. A franciák körülbelül 785 millió eurót (mintegy 240 milliárd forint) térítenének vissza, miután az orosz kormány írásban engedélyezi bármely harmadik félnek a helikopter-hordozó hajók eladását. 
    
A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap ugyanakkor a forrásától arról is értesült, hogy Moszkvában nem értenek egyet a francia elképzeléssel. Oroszország közel 1,2 milliárd eurónak (mintegy 361 milliárd forintnak) megfelelő összeget vár el a felbontandó szerződés fejében a költségek és a veszteségek pótlására. Emellett Moszkva nem akar beleegyezni addig a hajók eladásába, amíg kap kártérítést. 
    
Dmitrij Rogozin hadiiparért is felelős orosz kormányfő-helyettes kategorikusan ellenzi a francia ajánlatot - mondta a lap forrása. 
    
Jurij Jakubov, az orosz védelmi minisztérium magas rangú tisztviselője az Interfax orosz hírügynökségnek úgy vélte, hogy mindkét Mistral osztályú helikopterhordozó az orosz haditengerészet, az orosz helikopterek, ellenőrző rendszerek, infrastruktúra számára készültek, és egyetlen harmadik országnak sem szabad átadni azokat. 
    
Jakubov állambiztonsági okokra hivatkozott, és közölte, hogy szerinte Franciaországnak teljes kártérítést kellene fizetnie.
    
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Belgrádban azt mondta, hogy Oroszország és Franciaország megegyezett a Mistralok miatt keletkezett vita megoldásának alapelveiről, most jogi és kereskedelmi szintű tárgyalások folynak.