Eladó az MSZP székháza, de nem mindenkinek

Az irodaház már gyakorlatilag teljesen üres, ugyanis a szocialisták budapesti szervezete is kiköltözött onnan.

Az irodaház most már gyakorlatilag teljesen üres, ugyanis a szocialisták budapesti szervezete is kiköltözött onnan. A hvg.hu úgy értesült, hogy jó ajánlatot kapott az MSZP a Jókai utcai székházáért, ám mivel az az Operaháztól érkezett, a pártvezetés elutasította, mert attól tartott, hogy a sajtó azzal vádolná meg, hogy „üzletel” a kormánnyal. A szocialistáknak csak nehezíti a helyzetét, hogy az épületen jelenleg több hitel van, mint amekkora a piaci értéke.

Az MSZP még a II. Gyurcsány-kormány alatt, 2007-ben vásárolta meg a VI. kerületi Jókai utcában található székházat. Az épület korábban a Kereskedelmi és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének székháza volt. A szocialisták állításuk szerint a Köztársaság téri korábbi pártközponttól azért váltak meg, mert kísértette őket az elődpárt, az MSZMP rossz szelleme. Némi felújítás után aztán 2008-ban lakták be az új székházat.

Az MSZP jelenleg is hatalmas hiteleket nyög. Ezek közül a legnagyobb tétel épp a Jókai utcai székházra felvett svájcifrank-alapú, mintegy 800–1000 millió forintos, ehhez jön még az MFB-nél meglévő négyszázmilliós, kedvezményes pártingatlan-vásárlási céllal felvett kölcsön, valamint egy félmilliárdos folyószámlahitel az Ersténél. Az ötszáz milliós folyószámlahitel fedezeteként ráadásul az MSZP párt ingatlanjai szolgálnak.

A Jókai utcai székház tehát azért kerül eladásra, mert a szocialisták számára túlzottan megterhelő a felvételkor még svájcifrank-alapú hitel törlesztése, továbbá az épület fenntartási költsége. Az MSZP eladósodásáért a szocialista politikusok közül többen a párt korábbi elnökét, Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé.