Elfogadta a parlament a KDNP migrációs politikai nyilatkozatát, de a jobbikos módosítót ignorálták

Elfogadta a parlament a KDNP migrációs politikai nyilatkozatát, de a jobbikos módosítót ignorálták

Az ellenzék megosztott volt a kérdésben, majdnem minden frakció másképp szavazott.

Az Országgyűlés szerdán elfogadta azt a kormánypárti politikai nyilatkozatot, mely a migráció elutasításáról és a kibocsátó országok helyben történő támogatásáról szól, kitérve a szexuális oktatásra is.

A KDNP képviselőinek kezdeményezésére benyújtott nyilatkozatot

143 igen szavazattal, 10 ellenvoks és 23 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Utólag egyébként Navracsics Tibornak és Hollik Istvánnak is leesett a tantusz, így ők is csatlakoztak az indítvány benyújtóihoz.

Az ominózus dokumentum egyebek mellett kimondja, mivel elhárultak a Poszt-Cotonoui megállapodáshoz való csatlakozást akadályozó körülmények, az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Magyarország a megállapodás módosult formájának részese legyen.

Az eredeti, öt pontból álló nyilatkozat-tervezethez Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője módosító javaslatot adott be, mely azt egy hatodik ponttal egészítette volna ki. Ez úgy szól:

6. Az Országgyűlés felhívja a Kormány figyelmét a Magyarország által is elfogadott menekültügyi egyezmények maradéktalan betartására.

Az ellenzéki képviselő az indokolásban arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt években Magyarországot több, megalapozott kritika érte a migránsokkal kapcsolatos eljárása miatt. Ezért szerinte fontos szempont a humanitárius elvárásoknak való megfelelés, a menekültügyi egyezmények betartása.

A módosító javaslatot azonban nem vették végül figyelembe.

Az ülésen jelenlévők közül a Jobbik mellett az LMP frakciója támogatta a nyilatkozatot, a DK és a Mi Hazánk tartózkodott, az MSZP és a Párbeszéd nem nyomott gombot, és egyedül a Momentum képviselői ellenezték azt.

Ahogy arról beszámoltunk, a kereszténydemokrata képviselők tegnap nyújtották be az Országgyűlésnek a szóban forgó nyilatkozat tervezetét, eleinte viszont még a Fidesz képviselői nem csatlakoztak a javaslathoz. Tulajdonképpen a szokásos kormánypárti kommunikációs panelek ismételt írásba foglalásáról van szó, különösebb jogi következmény nélkül. Az apropó az volt, hogy a kormány hosszú hezitálás után beadta a derekát, tehát aláírja az EU és 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal kötendő együttműködési megállapodást, az úgynevezett Cotonoui Megállapodást. Ehhez kívánják csatolni a fent, szimbolikusnak számító nyilatkozatot.

(Címlapkép: Országgyűlés - Béli Balázs/Alfahír)