Elhagyja a francia kormányt a külügyminiszter is

Laurent Fabius az alkotmánytanács elnöki tisztségét fogja betölteni márciustól az elkövetkező kilenc évben.

A 69 éves politikus az alkotmánytanács elnöki tisztségét fogja betölteni márciustól az elkövetkező kilenc évben, amennyiben a kinevezést a nemzetgyűlés és a szenátus illetékes bizottságai jóváhagyják - jelentette be szerda délután a francia elnökség.

A diplomáciai tárca vezetője a szerdai kormányülést követően arra az újságírói kérdésére, hogy ez volt-e az utolsó kormányülés, amelyen részt vett, annyit válaszolt, hogy "igen". Hozzátette, hogy ugyanakkor megtartja az ENSZ klímakonferenciájának elnöki tisztét novemberig, amikor is Marokkó veszi át az elnökséget, mivel az nem összeférhetetlen az alkotmánytanács elnökségével.

Laurent Fabius távozása nem okozott meglepetést, 2015 vége óta ugyanis köztudott, hogy ő lehet Jean-Louis Debré utóda az alkotmánytanács élén. 

A külügyminiszter nevéhez fűződik a decemberi klímamegállapodás tető alá hozása, amely számára hatalmas személyes, Franciaország számára pedig diplomáciai sikert jelentett.

Utolsó külügyminiszteri sajtótájékoztatóján Fabius a klímamegállapodás mellett a tavalyi, júliusban megszületett iráni nukleáris megállapodást jelölte meg minisztersége nagy sikerének.

A leköszönő politikus azért még odaszúrt egyet Amerikának a szíriai konfliktus kapcsán. Szerinte Obama nem elég elkötelezett a konfliktus lezárását illetően.

"A szövetség tagjai között nem egyértelműek a viszonyok" - nyilatkozta a Guardian szerint a politikus - " és a célt illetően sem érzünk határozott elszántságot."

A katonai beavatkozás kapcsán hozzátette, hogy az Egyesült Államok valószínűleg nem fog változtatni eddigi hozzáállásán, hiszen a ciklusa végét töltő Obamát erre nemigen készteti semmi, bármennyit is nyilatkozik a határozott cselekvésről.

"Szavak és tettek között óriási a különbség, amit az irániak és az oroszok nagyon is jól tudnak" - tette hozzá Fabius, aki osztja nyugati kollégái álláspontját, miszerint amíg az oroszok katonailag támogatják az Aszad-rezsimet, csak a civil áldozatok száma fog nőni, és oda lesz egy esetleges diplomáciai rendezés esélye.

Francois Hollande államfő a 2017-es elnökválasztásra való felkészülés jegyében a napokban tervezi átalakítani a kormányát. Laurent Fabius utóda sajtóértesülések szerint Ségolene Royal jelenlegi környezetvédelmi miniszter, a köztársasági elnök volt élettársa, négy gyermekének anyja lehet, de felmerült Elisabeth Guigou, a nemzetgyűlés külügyi bizottságának elnöke, volt igazságügyi miniszter, valamint Jean-Marc Ayrault volt miniszterelnök és Matthias Fekl külügyi államtitkár neve is.

Ugyanakkor emlékezetes, hogy két hete Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter hagyta ott a kabinetet, így tiltakozva, hogy a parlament olyan alkotmányreformot készült megvitatni, amelynek értelmében bizonyos körülmények között megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt embereket, s amelyet kedden el is fogadtak.