Elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő

Elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő

Olaszország egyik legbefolyásosabb veterán politikusa 86 évesen halt meg.

Meghalt 86 éves korában Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő

- erősítette meg hétfő délelőtt a politikus szóvivője a dpa német hírügynökségnek.

Berlusconi múlt pénteken került kórházba Milánóban, hogy kontrollvizsgálatokat végezzenek rajta, miután az elmúlt időszakban leukémiával és tüdőfertőzéssel kezelték. A politikust legutóbb április 5-én szállították kórházba, ahol 45 napot töltött, és több mint tíz napig intenzív kezelésre szorult. Május végén egy lapinterjúban még azt jelentette be, hogy visszatér a politikába, megújítja és továbbra is ő készül vezetni az általa alapított Hajrá, Olaszország! (FI) jobbközép pártot.

Az MTI emlékeztetett, a médiamágnás Berlusconi 1994-1995, 2001-2006 és 2008-2011 között vezette Olaszországot. Pártja tavaly október óta két szövetségesével, a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette jobboldali Olasz Testvérekkel (FdI) és a Matteo Salvini vezette szintén jobboldali Ligával kormányoz.

A Berlusconi tulajdonában álló televíziós csatornákon megszakították az adást hétfőn, hogy hírt adjanak a politikus haláláról. Számos televíziós stáb, több száz újságíró és Berlusconi több híve gyűlt össze a milánói Szent Rafael kórháznál. Az olasz politika valamennyi táborának képviselői részvétüket nyilvánították.

Giorgia Meloni videóüzenetben rögzített részvétnyilvánításában Olaszország történetének egyik legbefolyásosabb emberének nevezte Silvio Berlusconit, aki soha nem félt kiállni nézetei mellett. Guido Crosetto védelmi miniszter úgy fogalmazott, Berlusconi halála egy korszak végét jelenti, hatalmas űrt hagy maga után. Matteo Salvini azt írta, "az egyik legnagyobb olasztól" kell most búcsút venni. Paolo Gentiloni volt kormányfő azt emelte ki, hogy Berlusconi halálával olyan politikus távozott el, aki mély nyomot hagyott Olaszországon az utóbbi évtizedekben.

A volt olasz miniszterelnökről Orbán Viktor is megemlékezett közösségi oldalán a következő szavakkal:

"Elment a nagy harcos!"

Címlapkép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) vezetője sajtótájékoztatót tart a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. április 12-én (MTI/AP/Gregorio Borgia)