Elintézte a Jobbik, hogy legyen Rákóczi-emléknap

A képviselő emlékeztetett, a Fidesz csaknem négy évvel kezdeményezésük után "végre maga is felismerte történelmünk dicsőséges pillanatainak fontosságát", így emléknapot kezdeményez II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. Négy évvel ezelőtt Baráth Zsolt és Farkas Gergely kezdeményezte fejedelmünk emlékének megünneplését, hogy a mai kor embere, különösen a köznevelésben tanulók példát kapjanak azokból az értékekből, amelyek magát Rákóczit és harcoló kuruc katonáit jellemezték: az önfeláldozás, a bátorság, a becsület, a hazaszeretet, az istenfélés, az együttérzés.

A képviselő azt írta, II. Rákóczi Ferenc kiváló államférfiúi és diplomáciai tevékenysége nyomán a kuruc szabadságharcot sikerült széles társadalmi és erős gazdasági alapra helyezni, és az európai hatalmi politikába jó érzékkel bekapcsolni. Ez nemcsak a kora újkori, hanem az egész magyar történelem legkitartóbb függetlenségi háborúját eredményezte.

Justam causam Deus non relinquet! Az igaz ügyet Isten nem hagyja el! - Négy évvel ezelőtti határozati javaslatukat ezzel a kuruc zászlófelirattal zárták. Noha a Fidesz az előző parlamenti ciklusban számos alkalommal leszavazta az indítvány napirendre tűzését, a szerdán benyújtott határozati javaslatuk a Jobbik szerint bizonyítja, hogy a Rákóczi-emléknap ügye a nemzeti párt és több civil szervezet kitartó munkájának köszönhetően sikerre vihető lett.