Kihátrált az Orbán-kormány az Elios-üzlet mögül?!

Ez egy beismerő vallomás?

Jávor Benedek EP-képviselő írt arról, hogy

"több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről. Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt".

Az Elios-projektjei bár a 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg, de a számlák beadási határideje csak most jár le. Azonban az Orbán-kormány eltekint ettől. Ez tehát azt jelenti, hogy a 13 milliárd forintot, amit az Uniótól reméltek ezekhez a beruházásokhoz, magyar költségvetési forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből kell fedezni.

"Nem fűződik nyomos közérdek" ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák az Elios-aktákat

Jávor Benedek egy éve küzd azért, hogy a kormány a 4-es metró ügyében született OLAF-jelentéshez hasonlóan hozza nyilvánosságra az Elios-jelentést is. Egyelőre nem sok sikerrel. Az EP-képviselő tavaly nyáron az EP Költségvetés ellenőrzési bizottságának tagjaként betekinthetett az OLAF-jelentésbe, és „az abban olvasottak alapján egyértelművé vált számára, hogy súlyos, rendszerszintű csalás folyt az Elios szinte valamennyi projektjénél" - írja az Átlátszó.

Jávor Benedek szerint ez ugyanakkor egy beismerő vallomás is.

"Ők is elismerik, hogy az Elios-projekteknek semmilyen, Polt Pétertől különböző fórum előtt nincs esélye, bármilyen független ellenőrzés súlyosan korruptnak találná az ügyet. A legjobb, amit tehetnek, hogy bent tartják az egészet a saját kis mikrouniverzumukban, ahol az ügyészség, az ÁSZ és az összes többi hatóság a Fidesz szolgálatában tevékenykedik, és olyan csodákra is képesek, hogy röhögés nélkül kimondják, hogy az Elios-ügyben nem történt bűncselekmény".