Elítéli a Jobbik a közép-európai feszültség NATO általi élezését

A NATO hat térségbeli országban műveleti és tervezési központot állít fel. A nemzeti párt felszólította a kormányt, hogy az idegen kérések kiszolgálása helyett védje meg a magyar nemzet érdekeit.

A Jobbik mindig is szilárdan kiállt Közép-Európa békéje megőrzésének szükségessége, valamint az ukrajnai konfliktus politikai rendezése mellett – közölte az Alfahírrel Mirkóczki Ádám, a nemzeti párt szóvivője. „Meggyőződésünk, hogy ehhez a brüsszeli csúcstalálkozón született döntés nem járul hozzá, éppen ellenkezőleg, agresszív üzenetet küld Oroszország felé, miközben térségünket potenciális célponttá változtatja egy esetleges konfliktus esetén” – írta a jobbikos országgyűlési képviselő.
 
Mirkóczki Ádám a csúcstalálkozó előtt felhívta már a figyelmet, hogy nem lenne szabad engedni az atlantista igényeknek. Értékelése szerint az Egyesült Államok hosszú ideje provokatív lépések sorát teszi, destabilizál, feszültséget kelt egyes térségekben, és „nem túlzás, hogy hidegháborús viszonyokat alakítanak ki". Erre példaként az ukrán-orosz konfliktust említette, amelynek elmérgesedéséért szerinte a fő felelősség Washingtont terheli. 
 
Mai közleményében jelezte, noha Magyarországon egyelőre nem létesül műveleti központ, a jövőben nem kizárt, hogy ilyet hazánk területén is létrehozzanak.
„Éppen ezért szégyenletesnek tartjuk Hende Csaba honvédelmi miniszter örömteli kijelentését arról, hogy a NATO erőinek létszáma nő a térségben. Mindez újabb példája annak, hogy a magát a nemzeti érdekek védelmezőjének mutató kormány milyen szolgalelkű, ha idegen hatalmak felé kell hűségét bizonyítania”
– közölte Mirkóczki Ádám.
 
„A Jobbik elítéli a NATO egyértelműen provokatív, kardcsörtető politikáját, mely szenvtelenül szolgáltatja ki Közép-Európát egy esetleges támadásnak és visszacsapásnak, egyúttal felszólítja a kormányt és Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy az idegen kérések kiszolgálása helyett védjék meg a magyar nemzet érdekeit, ez pedig nem más, mint a béke és az ukrajnai vérontás mielőbbi befejezése” – fogalmazott a képviselő.