Előválasztási részvételre buzdítanak az ellenzéki együttműködés pártjainak elnökei

Előválasztási részvételre buzdítanak az ellenzéki együttműködés pártjainak elnökei

A választók az előválasztáson dönthetnek arról, ki legyen az ellenzék közös jelöltje – áll az ellenzéki pártok elnökeinek közös videójában, melyet a hétfőn induló előválasztási ajánlásgyűjtés apropóján tettek közzé.

Ismertették, a választók beleszólhatnak abba, ki legyen a Fidesz egyes választókerületi kihívója, és arról is, ki legyen Orbán Viktor miniszterelnök-jelölti ellenfele. Mint fogalmazni, azok fogják alkotni „az Orbán-rendszer utáni közös, koalíció kormány tagjait”, akiket a választók választanak meg az előválasztás során, ők fogják megvalósítani az ellenzék közös programját.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A kétfordulós előválasztásról azt közölték, annak első fordulója szeptember 18. és 26. között rendezik, itt a 106 egyéni jelölt személye dől el. A második fordulóban, október 4. és 10. között a miniszterelnök-jelöltek közül kerül ki az ellenzéki kihívó, aki a pártelnökök reményei szerint 2022 tavasza után a közös ellenzéki kormány vezetője lesz.

Az előválasztásra 271 egyéni képviselőjelölt és 7 kormányfőjelölt regisztrált. Az eseménysorozat menetrendjéről bővebben itt olvashat:

271 egyéni képviselő- és 7 miniszterelnök-jelölt regisztrált az ellenzéki előválasztásra

Tegnap éjfélkor véget ért az ellenzéki előválasztás regisztrációs szakasza, és az első összesítések már ma reggel fel is kerültek az Előválasztás 2021 Facebook-oldalára. Az augusztus 15-ei határidőig 271 egyéni képviselőjelölti, 7 miniszterelnök-jelölti és 16 jelölő szervezeti kérelem érkezett be. A napokban hozta nyilvánosságra a Závecz Research legújabb felmérését, amely az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságát mérte fel.