Bizalmatlanság: nem jelent meg sem Müller Cecília, sem Mészáros Lőrinc, sem pedig Kásler Miklós a Covid 2021 Vizsgálóbizottság előtt

Bizalmatlanság: nem jelent meg sem Müller Cecília, sem Mészáros Lőrinc, sem pedig Kásler Miklós a Covid 2021 Vizsgálóbizottság előtt

Megtartotta pénteken első ülését a Covid 2021 Vizsgálóbizottság, és a 4 órás monstre ülés után az ellenzéki politikusok összegezték a tapasztalataikat.

A Covid 2021 Vizsgálóbizottság holnap válaszokat vár Mészáros Lőrinctől is

Pénteken 10.30-kor megkezdi munkáját az ellenzéki pártszövetség képviselői által megalakított Covid 2021 Vizsgálóbizottság. A testület célja, hogy képet adjon az Orbán-kormány koronavírus-járványban mutatott teljesítményéről, és átfogó jelentéssel járuljon hozzá a jövőbeli kihívások kezeléséhez - olvasható a Jobbik, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, az LMP, valamint az MSZP, és a Momentum közös közleményében.

Szabó Tímea (Párbeszéd) közölte, a testület célja, hogy alaposabban megnézzék a kormányzati lépéseket egészségügyi, gazdasági téren és az oltóanyagokkal kapcsolatban.

Felidézte, február elsején a rendkívüli parlamenti ülésen szorgalmazták a vizsgálóbiztosáig felállítását, de azt a kormánypártok nem támogatták. A nyilvánosságnak tudnia kell mik azok az egészségügyi és gazdasági döntések, amik őket is érintik, és tájékoztatást várnak el a különböző kormányzati szereplők részéről – magyarázta a politikus.

Az embereknek joguk van tudni, hogy mi fog történni velük a következő hónapokban, és arról is, hogy mik voltak az elmúlt időszak hibái

– tette hozzá.

Szabó Tímea szerint egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor és kormánya a végletekig elbaltázta a járványkezelést az egészségügy és gazdasági területen is. Példaként felhozta, hogy Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője az ülésen azt közölte, meg lehetett volna akadályozni, hogy ilyen magas legyen a halálozási arány, ha november 2-án nem dönt úgy a kormányzat, hogy Ferencváros-Juventus mérkőzést tart 20 ezer néző előtt.

Covid 2021 Vizsgálóbizottság: Mészáros Lőrincnek azt kell elmondani, hogyan szívott magába milliárdokat a válság alatt

Az utóbbi időben azt vettük észre, hogy Mészáros Lőrinc valamit nagyon tud, és azt szeretnénk, hogy adjon tanácsokat a magyar vállalkozásoknak arról, hogyan lehet a válságban gyarapodni - fogalmazott Lukács László György arra a kérdésünkre, hogy miért hívták meg a Covid 2021 Vizsgálóbizottság elé a felcsúti dollármilliárdost.

A Párbeszéd társelnöke szerint a kormányzati állítással szemben nem 3600, hanem optimista becslés szerint is 900 milliárdot költöttek gazdaságvédelemre; 2500 milliárd, a gazdaságvédelmi alap kétharmada nem az emberek megsegítésére ment.

A DK-s Varga Zoltán katasztrofálisnak nevezte a kormány teljesítményét.

Mindenki a bőrén érezheti, hogy míg az ország bukott az elmúlt évben, addig Orbán Viktorék nyertek mindezen, ők a koronavírusból is tőkét kovácsoltak

– magyarázta. Magyar vállalkozások, családok mentek tönkre, a strómanok viszont milliárdokat kaszáltak, és a Mészáros-Tiborcz érdekeltség húzta be a támogatások jó részét a turizmusban – sorolta a DK-s politikus, hozzátéve: „ennek véget kell vetni”. Ki kell fizetni a melósok bérének 80 százalékát – javasolta Varga Zoltán.

Orbán Viktor válságkezelése megbukott

– ezt már Potocskáné Kőrösi Anita rögzítette. A Jobbik alelnöke átlátható és felelős gazdaságpolitikai döntéseket, azonnali átcsoportosításokat szorgalmazott, és a látszatberuházások leállítását követelte. Hangsúlyozta továbbá, hogy segíteni kell az önkormányzatokat, és vissza kell adni az önrendelkezési jogukat. A következő generációk jövőjének felélését, a nemzeti vagyon harácsolását is le kell állítani – szögezte le a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté szerint a Fidesz és Orbán Viktor nem tud kormányozni. Ez szerinte abban mutatkozott meg, hogy mennyire nem készítették fel a járványra az egészségügyet, a laborkapacitást, a tesztelést, illetve az országot az oltási programra. De felidézte, hogy a kormányzat nem segíti a vállalkozásokat, családokat, elmaradnak a táppénz-kifizetések is. Mi dolgunk, hogy

ezeket a tapasztalatokat beépítve olyan programot adjunk 2022-re, ami kivezet a szociális és gazdasági válságból

– tette hozzá.

Cseh Katalin közölte, rossz volt látni, hogy európai viszonylatban mennyire gyenge volt a magyar járványkezelés. A Momentum EP-képviselőjének az is nagyon fájt, hogy

amíg más országokban a bajba jutott munkavállalók a bérük 80-90 százalékot visszakapták, hazánkban csak ennek a töredékét, és amíg Magyarországon minden huszadik, addig Ausztriában minden ötödik embert támogatták.

A politikus hangsúlyozta, a második negyedévben nálunk volt az egyik legnagyobb GDP zuhanás az Európai Unióban, és felháborítónak nevezte, hogy nem jelentek meg a Fidesz-KDNP képviselői. Ha a kormánypártok tanulni akartak volna, eljönnek – mondta Cseh Katalin. Az egészségügyi válság nulladik lépése a bizalom, a transzparencia. Hogy titkolják az információkat a vakcinákról, az nem segíti a bizalom erősödését – közölte a politikus.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes szerint hazánkban jelenleg  van egy bizalmi válság, egy államigazgatási káosz és késlekedés. Szerinte annak oka, hogy az ország fele sanda szemmel néz a kormányra és arra, hogy mivel akarják beoltatni őket, az az oka, hogy eltitkolják a dokumentumokat, az oltási tervet.

A szocialista politikus nagy hibának nevezte, hogy nincs az egészségügynek saját minisztériuma, és az ÁNTSZ szétverésével szétzúzták a járványkezelésre fenntartott intézményrendszert is.