Nem kell újra regisztrálni az előválasztás második fordulójára

Nem kell újra regisztrálni az előválasztás második fordulójára

Kedden délelőtt ülésezett a Pártelnökök Értekezlete, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójával kapcsolatos valamennyi fontosabb kérdést rendezze.

A második forduló október 10-16. között lesz.

Az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán bejelentett részletek szerint a második fordulóba továbbjutó miniszterelnök-jelöltek közül két jelölt részéről felmerült az igény, hogy egy sorban szerepeljenek a szavazólapon. Ez Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter volt, és mint korábban már megírtuk, az OEVB hétfő este ezt a javaslatot elutasította.

A MSZP és a Párbeszéd delegáltja sem támogatta, hogy Karácsony és Márki-Zay együtt szerepeljen a szavazólapon

Már hétfőről keddre virradó éjszaka egyhangúan elutasította az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), hogy Karácsony Gergely és Marki-Zay Péter neve egymás mellett szerepeljen az előválasztás második fordulójában a szavazólapon, tehát az MSZP és a Párbeszéd delegáltja sem támogatta a javaslatot - értesült az Alfahír.

A Pártelnökök Értekezlete megállapodott abban, hogy az előválasztás második fordulójának biztonságos megvalósítása érdekében fenntartja az OEVB döntését. Amennyiben a visszalépési határidőig, azaz október 9. 12.00 óráig valamelyik miniszterelnök-jelölt visszalépne, akkor a jelölt nevét a sátrakban fekete alkoholos filccel fogják lehúzni a szavazólapról a szavazóbiztosok. Későbbi visszalépés esetén a jelölt neve rajta marad a szavazólapon, ahogyan ez az első forduló esetében is történt Zuglóban.

A Pártelnökök Értekezlete deklarálta, hogy a második forduló lebonyolítása követi az első fordulóban kialakított rendet, attól csak kivételesen indokolt esetben térhet el.

Nem kell újra regisztrálni

Az online szavazás során a választók videós azonosítása ismét szükséges lesz, de az adataikat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálniuk. A videós azonosításhoz szükséges operátori létszám biztosítása mellett valamennyi párt hitet tett.

Végezetül a pártok megállapodtak a második forduló költségvetéséről és az egyes pártokra jutó költségekről. Az ellenzéki pártok költséghatékonyságra törekednek továbbra is, a lehető legalacsonyabb költség mellett a lehető legmagasabb részvétel elérése a cél – írták. Az ellenzéki pártok ezért nagyrészt az első forduló infrastruktúrájára építkeznek, és döntően önkéntesekkel valósítják meg a második fordulót is.