Elővette? Mutogatja? Mit tegyünk? - friss számok és tanácsok a rendőrségtől

Csak a rendőrség több száz esetet vizsgál évente, pedig a javát talán be sem jelentik. Adatok és tanácsok a szeméremsértésről.

Három napja a főváros XX. kerületében vette elő péniszét egy férfi az 52-es villamoson egy nő előtt. Az áldozat otthagyta a zaklatót, mire az a következő megállóban le is szállt, a hatóságok pedig jelenleg is fantomkép alapján nyomoznak utána. Sokan azonban nem fordulnak a rendőrség felé, mert úgy tartják, kétséges annak eredményessége. És ez hiba.

Megkerestük a rendőrséget, kérve, adjanak iránymutatás arra vonatkozóan, mit kell tennie az áldozatoknak ilyen helyzetekben. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerint akár közterületen, akár tömegközlekedési eszközön találkozik valaki szeméremsértővel, az elsődleges teendője, hogy

igyekezzen minél távolabb menni,

hívja fel mások figyelmét a zaklatóra,

hangosan kérjen segítséget a környezetétől.

A rendőrség szerint sokat számít a határozottság a szeméremsértővel szemben. A sértett az utastárstól, sofőrtől, járókelőtől való segítségkérés mellett minél hamarabb hívja a rendőrséget a 107 vagy a 112 segélyhívó számok valamelyikén.

Minden esetben szólni kell

Kiemelték, hogy a bűncselekmények elkövetőinek felkutatása és büntetőjogi felelősségre vonása érdekében a rendőrségi bejelentés minden esetben indokolt és fontos.

Az elkövető elfogása, valamint a további bűncselekmények megelőzése érdekében szükséges, hogy minél több információval rendelkezzen a nyomozó hatóság, hiszen ha egy elkövető rendszeresen mutogatja magát, és arról folyamatosan bejelentések születnek, a hatóság könnyebben fel tudja térképezni tartózkodási helyét, vagy akár „vadászterületét”.

Nem ciki elővenni a mobilt

Megkönnyíti a rendőrség munkáját az is, ha az elkövetőről részletes személyleírás, fénykép vagy videofelvétel áll rendelkezésre, ami a mai modern technika felhasználásával könnyen kivitelezhető.

Az is segítheti a felderítést, ha a sértett meg tudja határozni a menekülő elkövető útvonalának irányát, tehát erre is megéri figyelni. Adott esetben akár az is működhet, hogy tisztes távolságból követjük az illetőt, míg közben a helyszínre irányítjuk a rendőröket. Kiváló példa erre a kedden közel három évre ítélt villamosi fogdosó, akit egy jobbikos önkormányzati képviselő adott át a rendőröknek:

Rács mögé kerül a jobbikos képviselő által elfogott pedofil

Mint arról beszámoltunk, a 22 éves férfi a 4-es villamoson fogdosott egy kisfiút. A gyerek többször ellökte magától, ám ő újra, meg újra megpróbálta megérinteni először a combját, majd a nemi szervét. Édesanyja hangosan számon kérte a pedofilt, ám a zsúfolásig teli járművön senki sem sietett a segítségére.

A villamos a legkedveltebb

Az Alfahír kérésére a rendőrség pontos kimutatást készített arról, hány szeméremsértés történik évente, sőt még azt is megtudtuk, a tömegközlekedési járművek családján belül melyiken a legnagyobb az esélye egy ilyen esetnek.

 

A táblázatok mindkét esetben csak a BTK-ról szóló 2012. évi. C. törvény szerinti befejezett bűncselekményeket tartalmazzák, tehát az esetek valós száma ennél jóval magasabb lehet. Éppen ezért is fontos, hogy az áldozatok, szemtanúk minden esetben értesítsék a hatóságokat rögtön azután, hogy a saját és környezetükben lévők biztonságáról gondoskodtak.