Előzetes letartóztatásban marad a HVIM erdélyi elnöke

Szőcs Zoltánt december 30-án helyezték előzetes letartóztatásba. A gyanúsított fellebbezett az akkori határozat ellen.
    
Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére való felbujtással, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésével gyanúsítja.
    
Az ügyészség szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének tagjait, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "Megcsináljuk!" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Ahogy arról többször beszámoltunk, a két székelyföldi vármegyés hazafit, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a román hatóságok bizonyítékok nélkül hurcolták el Bukarestbe és vádolták meg terrorizmussal, egy jogtiprásokkal teli eljárásban. Jellemző, hogy míg Beke Istvántól petárdákat, csillagszórót és airsoft eszközöket, addig Szőcs Zoltántól Wass Albert könyveket és nemzeti jelképeket koboztak el. Értük támogatás is indult.

Összeül a Nemzeti összetartozás bizottsága

Remélhetőleg a román nagykövet is tiszteletét teszi a testület előtt, ahol - jobbikos kezdeményezésre - végre napirendre kerülnek az Erdélyben tapasztalható magyarellenes intézkedések ügye.

Szávay István, a párt alelnöke január 4-én hétfőn jelentette be, hogy a párt kezdeményezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Románia magyarországi nagykövete meghallgatását az Országgyűlés külügyi és nemzeti összetartozás bizottságainak rendkívüli, együttes ülésén. Ezt január 2-án Vona Gábor is sürgette.

A HVIM ellen folytatott boszorkányüldözés mellett számos, régóta sérelmes kérdésben ma sincs megoldás, mint például a Mikó kollégium, a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karainak, vagy a kolozsvári Mátyás-szobron található történelemhamisító Iorga-idézet ügye. Románia ismét visszafelé indult el a demokrácia és a kisebbségi jogok útján - emlékeztetett Szávay István a már említett hétfői sajtótájékoztatóján.