Elvetette a román képviselőház a Székelyföldet és az erdélyi magyarságot érintő autonómiatervezeteket

Elvetette a román képviselőház a Székelyföldet és az erdélyi magyarságot érintő autonómiatervezeteket

A parlamenti képviselők zöme semmiféle önrendelkezési módot sem támogatott Romániában.

Elutasította a román képviselőház csütörtöki plenáris ülésén a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket, melyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők nyújtottak be - adta hírül az MTI.

A kétkamarás román parlament alsóháza sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet. A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő parlamenti képviselők online csatlakoztak és szavaztak a kérdéskörben.

Elsőként a Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden, amelyet a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma, majd pedig a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete követett.

A parlamenti képviselők a jogszabálytervezetek elutasításáról szavaztak.

Az első két jogszabálytervezet elutasítását a 329 tagú alsóház jelen lévő vagy interneten szavazó képviselői közül 260-an támogatták, 16-an az elutasítás ellen szavaztak, egy honatya tartózkodott.

A nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény elutasítását 255 képviselő támogatta, 15 az elutasítás ellen szavazott és egy képviselő tartózkodott.

A tervezeteket szerdai online ülésén a képviselőház valamennyi illetékes szakbizottsága negatívan véleményezte, a közigazgatási szakbizottság jelentésében elutasításukat javasolta. A plenáris ülésen valamennyi román párt az elutasítást támogatta. A Székelyföldre vonatkozó autonómiatervezetet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a másik kettőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szakmai műhelyeiben dolgozták ki.

A három jogszabálytervezetet ezután a szenátus vitatja majd meg döntő házként.

(Címlapkép: Határkő az erdélyi Torockótól keletre fekvő Székelykő kopár hegycsúcsán 2021. augusztus 26-án. MTI)