Elzavarták a minisztert, mert megsértette a prófétát

Dühödt bírálatok lavinája zúdult az igazságügyi miniszterre egy szombati tévéműsor után, amelyben arra a kérdésre, hogy rács mögé záratná-e az őt, vagy családját becsmérlő újságírókat, kijelentette, ilyen esetben bárkit bebörtönözne,

"még, ha magáról a prófétáról lenne is szó, Allah áldása és békéje legyen vele!"

Ez utóbbi formulát a vallási előírások szerint a muzulmánok csak Mohamed nevéhez fűzik hozzá, így nem fért kétség ahhoz, hogy a heves kirohanásairól elhíresült tárcavezető melyik prófétára gondolhatott.

Zend a jelek szerint már válasza közben érezhette, hogy ezúttal messze ment, és rögtön azután "a mindenható Isten bocsánatáért" esedezett, és később számos interjúban hangsúlyozta, hogy "nyelvbotlás" történt.

Bűnbánata ellenére mind a sajtó, mind pedig a közösségi oldalak muzulmánok dühös felszólalásaival teltek meg, a szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem pedig vasárnap egy közleményt adott ki, amelyben a közszereplőket arra szólította fel, hogy tartózkodjanak a prófétát sértő, istenkáromlásnak minősülő kifejezésektől.

S akárhogy is nézzük, Magyarországon nemhogy egy miniszter, de egyenesen a miniszterelnök futott bele hasonlóba, amikor azt magyarázta, hogy "mélyen ellenzi" a Szent Korona létét a parlamentben. Emlékszünk még?