Macron szuverénebb Európát szeretne

Macron szuverénebb Európát szeretne

"Európa mindeddig nem volt elég önálló és vezető (hatalom a világban). Azt kockáztatjuk, hogy elvész az európai modell, szemben a kínaival és az amerikaival, amelyek nem felelnek meg nekünk"

- jelentette ki pénteken Emmanuel Macron francia elnök a nagy francia és német cégek vezetőinek hagyományos évenkénti fórumán a Genfi-tó partján fekvő Évian-les-Bains-ben a párizsi elnöki hivatal által közreadott felvétel tanúsága szerint. Macron úgy véli,

"az, hogy a dollár világvaluta, a gyenge euró következménye,"

ezért Európának nagyobb önállóságra van szüksége a védelem, az ipar, a kereskedelem és az ökológiai átmenet területén. Reményét fejezte ki, hogy a november 1-jén hivatalba lépő új Európai Bizottság működése első másfél évében elindít egy olyan programot, amely szuverénebbé teszi Európát a világ többi nagyhatalmával szemben.

Az elnök továbbá szorgalmazta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) átfogó reformját, és a kínai-amerikai kereskedelmi háborúval kapcsolatban azt mondta: "Az amerikaiak a megfelelő kérdést tették fel, de rossz választ adtak rá, mert a válasz nem lehet kereskedelmi háború".