Erdogan ellenzi, hogy "fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből"

Erdogan ellenzi, hogy "fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből"

A török elnöknek ezenfelül "mélyen megrendült a bizalma" az EU-val kapcsolatosan.

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén "fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből", és a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő újságírók előtt a török média szombati jelentése szerint.

Erdoganaz MTI szerint úgy vélte,

az Európai Unió nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez, így ennek következtében "mélyen megrendült a bizalma" az unióban.

Szerinte az európai országok azért állnak Izrael mellé, mert úgy érzik, "adósságuk" van a holokauszt miatt.

Erdogan pénteken beszélgetett újságírókkal Kazahsztánból hazafelé tartva, a repülőgépen. Nyilatkozatában ismét kitért arra a fogadkozására, hogy megszakít minden kapcsolatot Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel az izraeli hadsereg Gázai övezeti hadműveletei miatt.

"Netanjahu már nem olyan ember, akivel mi tárgyalni tudnánk"

- fogalmazott Erdogan. Hozzátette azt is, hogy nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról Izraellel, mert a teljes szakítás szerinte a nemzetközi diplomáciában lehetetlen volna.

A török államfő elmondta: Ibrahim Kalin, a török hírszerzés vezetője folyamatosan egyeztet az izraeli hatóságokkal és a palesztin Hamász vezetőivel is annak érdekében, hogy véget vethessenek a háborúnak. Erdogan szerint Netanjahu felelős elsődlegesen a vérontásért, és "már elvesztette saját állampolgárainak támogatását is".

Erdogan bejelentette: Ebrahim Raiszi iráni elnök november végén Törökországba látogat, hogy a gázai helyzetről egyeztessen. A török elnök kiemelte, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közelgő rijádi csúcstalálkozóján meg fogják vitatni, miként tudnák kieszközölni a tűzszünet létrejöttét a Gázai övezetben.

A török elnök kitért arra is, hogy amennyire csak lehetséges, igyekszik előmozdítani a svéd NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációját, de megjegyezte, hogy Stockholm szerinte még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár fegyveres szervezet svédországi tevékenységével kapcsolatban.

(Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatást tesz a török köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökországot megalapító államférfi mauzóleumában 2023. október 29-én. MTI/EPA/Necati Savas)