Erdogan: Törökország készen áll az EU csatlakozásra

Az államfő kijelentette: "ha Brüsszel megadja nekünk a teljes jogú tagságot, semmi akadálya, mi kész állunk".

Nincs és nem is lesz gondunk az Európai Unió normáival, az emberi jogokkal, a jogállamisággal. Ezeknek nem az EU kérésére teszünk eleget, hanem mert saját állampolgáraink megérdemlik

 Leszögezte: Törökországgal vagy Törökország nélkül, a döntés az unión áll.

Erdogan felszólalásában emlékeztetett: október fontos az EU-s kapcsolatok szempontjából, ebben a hónapban kell életbe lépnie a török állampolgárok schengeni vízummentességének. Ha azonban megnézzük az elmúlt időszak uniós nyilatkozatait, láthatóan nem akarják betartani az ígéretüket - hívta fel a figyelmet.

A menekültáradat feltartóztatása nagyrészt Törökországon múlik. Ankara, ha úgy dönt újabb komoly krízisbe sodorhatja Európát. Ehhez nem kell igazából mást tenni, mint egyszerűen útjára engedni a területén élő menekültek tömegeit, akik kétséget kizáróan Nyugat-Európát veszik majd célba.

Kurz: Törökország nem zsarolhatja Európát

A külügyi tárcavezető mindezt arra reagálva mondta, hogy a török külügyminiszter jelezte, országa felmondhatja a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország-megállapodást, ha az EU legkésőbb októberig nem vezeti be a török állampolgároknak cserébe ígért vízummentességet. Kurz visszautasította az uniós menekültügyi szerződésre vonatkozó török "fenyegetést".