Erdoganék elhallgattatják az összes ellenzéki rádiót és televíziót

A török médiafelügyelet kedden törölte az összes olyan rádióállomás és tévécsatorna műsorszórási engedélyét, amely kapcsolatban áll Fethullah Gülen vallási mozgalmával.

Erdoganék nem is tétlenkednek, a török médiafelügyelet kedden törölte az összes olyan rádióállomás és tévécsatorna műsorszórási engedélyét, amely kapcsolatban volt az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok vallási mozgalmával. Az MTI azt írja: a török médiafelügyelet rendkívüli ülésen hozta meg döntését a július 15-ei elbaltázott puccsot követően.

Ankara továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Gülen volt a puccs szellemi atyja, és kedden hivatalosan is kérték Washingtontól a hitszónok letartóztatását és kiadását.

Gülen egyébként az első perctől kezdve határozottan tagadja, hogy bármi köze lett volna az államcsínykísérlethez. Erdoganék ugyanakkor állítólag Gülen bűnösségét alátámasztó bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyeket már az Egyesült Államoknak is elküldtek.

A 75 éves szív- és cukorbeteg Gülen pár esztendeje él önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban. 2013-ban romlott meg a kapcsolata Erdogannal, miután napvilágra kerültek a kormányzat egyes korrupciós ügyei. Ankara korábban már többször is kérte kiadatását.