Eredménytelen kísérlet a szíriai rendezésre Moszkvában

Az idén második alkalommal lezajlott moszkvai tárgyalásokat nehezítette, hogy a szíriai kormány ellenzői nem tudtak egységes álláspontot képviselni, a nyugati államok által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet pedig bojkottálta a hétfőtől csütörtökig tartó tárgyalássorozatot.

Kadri Dzsamíl, a szíriai kormány korábbi tisztségviselője, aki csatlakozott a felkelőkhöz, pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a felek megegyeztek arról, hogy a 2012-ben a genfi béketárgyalásokon elfogadott dokumentumon alapuló politikai átmenetre van szükség. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Szamír Aita, a szíriai felkelők egy másik csoportjának képviselője nem értett egyet Dzsamíllal, és azt mondta, "a szíriai véráldozat ellenére Bassár el-Aszad még mindig nem érti, mit jelent a politikai megoldás".

Randa Kasszisz, ugyancsak a felkelőcsoportok képviselője azt javasolta, hogy Aszad ellenfelei Kazahsztánban gyűljenek össze, lépjenek túl ellentéteiken, és dolgozzanak ki közös álláspontot. Az SZNK régóta azt hangoztatja, hogy csupán akkor ülne tárgyalóasztalhoz, ha az egyeztetések Aszadnak a hatalomból való eltávolításához vezetnének.

Az első alkalommal januárban megtartott hasonló egyeztetések Moszkvában szintén eredménytelenül zárultak. A tárgyalások akkor ugyancsak Aszad hatalomban tartása, a terrorizmus elleni harc és az átmeneti kormány kérdésén feneklettek meg.