Észak-Korea megüzente: halálukig küzdenek a magyar modell ellen

Phenjan azután lett nagyon ideges, hogy Dél-Koreába utazott Áder János. Észak-Korea ragaszkodik atomprogramjához.

 
Áder Jánost tegnap Dél-Korea első női államfője fogadta. A magyar köztársasági elnök Víz Világfórumára érkezett a távol-keleti országba. Ennek alkalmából az elnökasszony, Pak Gun Hje az észak-koreai vezetés figyelmébe ajánlotta a hidegháború utáni Magyarország útját a kommunista diktatúrából, a kapitalizmus irányába. 
 
Úgy fogalmazott, reméli, hogy Észak-Korea követi majd az átalakulás magyar modelljét és a gazdasági növekedésért cserébe feladja nukleáris programját. A déliek a gazdasági szankciók feloldásáért azt is elvárják, hogy Észak feleljen a kapitalista Korea hadihajójának, a Cheonannak a 2010-es elsüllyedésért. Phenjan előbb viszont éppen a szankciók feloldását követeli, mielőtt bármilyen Korea-közi párbeszédbe kezdene – írja a Korea Times.
 
 
Pak Gun Hje (Dél-Korea) és Áder János (Magyarország) - Forrás: MTI
 
Phenjan az Uriminzokkiri elnevezésű propaganda honlapján közölte: Pak Gun Hje nyilatkozata csupán féltékenységből eredő „álokoskodás”, amivel „megrágalmazta” a „tiszteletre méltó” észak-koreai rezsimet. Az észak-koreaiak közleményükben leszögezték, hogy az ő rendszerük a legjobb a világon, és azért halálukig harcolni fognak. Szerintük inkább Dél-Korea szorul alapos rendszermódosításra.