Eszük ágában sincs az oroszoknak annektálni Donbaszt

Az oroszok szerint továbbra is támogatni kell a Donyecki és Luganszki Népköztársaság lakóit, de

az Oroszországi Föderációba csak 16 százalékuk venné fel a két államot

írja a TASS hírügynökség az Orosz Közvélemény Kutató Központ felmérésére hivatkozva.

Arról, hogy a donbásszi felkelők között több oroszországi önkéntes van, mint ukrajnai, idén sokkal gyakrabban beszélnek mint tavaly: ha 2014 júliusában csak az öt százalékuk gondolta ezt, akkor 2015-ben a válaszadók 15 százaléka. A megkérdezettek többsége mégis azt gondolja, hogy a két elszakadt köztársaság fegyveres egységeiben többségben vannak a helyiek.

A megkérdezett oroszok harmada úgy gondolja, hogy Oroszországnak semlegesnek kellene maradnia, 26 százalékuk pedig azt, hogy el kellene ismerni a köztársaságok függetlenségét.

A felmérésben részt vettek 74 százaléka biztos abban, hogy Oroszországnak érdeke a békés tárgyalások folytatása és a konfliktushelyzet jegelése,

még ha bizonyos pénzügyi engedményeket is kell tenni. A válaszadók tíz százaléka szerint a végsőkig kellene harcolni. Egyben az oroszok több mint kétharmada (73 százalék) úgy gondolja, hogy Donbasz humanitárius megsegítését folytatni kell. Az élelmiszer és gyógyszerszállítmányok felfüggesztését 19 százalékuk támogatja.

A felmérést 2015. szeptember 5. és 6. között végezték Oroszország 46 megyéjében és régiójában 132 településen megkérdezve 1600 orosz állampolgárt.