Magyarország is beadta a derekát, megszavazzák az orosz olajról való leválást

Magyarország is beadta a derekát, megszavazzák az orosz olajról való leválást

Az Európai Bizottság javaslatot tesz az orosz olajimport fokozatos megszüntetésére a Moszkvával szembeni új szankciócsomag részeként, Vlagyimir Putyin legfontosabb anyagi forrásának megszorítása érdekében – számol be róla a Politico.

A lap rámutatott arra, hogy az energiaexportból származó bevételek fontos szerepet játszottak az Ukrajna elleni orosz invázió finanszírozásában, és az EU-országok mérlegelték, hogyan célozzák meg Putyin olaj-, gáz- és nukleáris ágazatát, miután már beleegyeztek a szénre vonatkozó szankciókba.

Brüsszel azonban nem szándékozik azonnali, teljes körű betiltást kiterjeszteni az orosz olajimportra, a részleteket várhatóan a héten hozzák nyilvánosságra.

Az Európai Bizottság javasolni fogja az orosz olajimport fokozatos megszüntetését az év végéig – közölték uniós diplomaták. Az orosz olajtól való fokozatos elmozdulás célja, hogy biztosítsa az EU gazdasági erejét.

Diplomaták közölték, hogy a Bizottság valamilyen kivételt vagy átmeneti intézkedéseket javasol majd Magyarország és Szlovákia számára, tekintettel arra, hogy a két ország nagymértékben támaszkodik az orosz olajra, illetve, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie az alternatív készletek megtalálása során. „Az elmúlt hetekben Magyarország jelentette az egyik legnagyobb akadály a továbblépéshez az orosz energiaszektort sújtó szankciókkal” – írta a Politico.

Több diplomata szerint Magyarország hangsúlyozta, hogy

aggodalmai kizárólag gazdaságiak, nem pedig politikaiak, ami megnyitotta az utat egy politikai kompromisszum előtt az ügy kezelésére.

Berlin korábban jelezte az EU többi tagállamának, hogy kész fontolóra venni az orosz olaj „lefaragását” – még ha a gázimportról még nem is tud lemondani –, de csak meghatározott feltételek mellett. A múlt héten a német nagykövet azt mondta kollégáinak, hogy Berlin nem csupán az olajszankciókat támogatná, de még az olajfokozatba állítást is aktívan támogatja.

A Bizottság valószínűleg kedden javasolja a következő szankciócsomagot, amely várhatóan magában foglalja az olaj kivonását is. Az intézkedésekről szerdán tárgyalnak az uniós nagykövetek. A csomag valószínűleg további személyekre vonatkozó szankciókat is tartalmaz, és további orosz bankokat, például a Sberbankot is sújthatja.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}