Nem reklámozzák, de a magyar kormány is csatlakozott az uniós állásponthoz: nem legitim elnök Lukasenka

Nem reklámozzák, de a magyar kormány is csatlakozott az uniós állásponthoz: nem legitim elnök Lukasenka

Mivel az augusztus 9-én tartott fehéroroszországi elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök új mandátumnak nincs demokratikus legitimitása - jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában csütörtökön. A főképviselő kiemelte, az EU nem ismeri el a választások "meghamisított" eredményét.

A 444 megkérdezte a külügyminisztériumot, hogy a magyar kormány legitim elnöknek tekinti-e Lukasenkát, ezt a választ kapták:

Magyarország is csatlakozott ahhoz a közös uniós nyilatkozathoz, amely többek között erre a kérdésre is kitér. A közös uniós megnyilvánulás így nyilvánvalóan Magyarország álláspontját is tükrözi.

A magyar kormány tehát látványosan továbbra sem kritizálja a Belaruszban kialakult helyzetet, de nem is mennek szembe az Európai Unió közös álláspontjával.

Szinte titokban újra letette a hivatali esküt Lukasenka

Letette a hivatali esküt szerdán Minszkben a vitatott körülmények között újraválasztott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - közölte a BelTA fehérorosz hírügynökség. A jelentés szerint a szertartást néhány száz ember - felső állami vezetők, a törvényhozás tagjai, valamint a tudomány, a kultúra és a sport képviselői - jelenlétében a Függetlenség Palotájában, vagyis az államfői rezidencián rendezték meg.