Eutanáziát végeztek egy 23 éves nőn, aki túlélt egy brüsszeli terrortámadást

Eutanáziát végeztek egy 23 éves nőn, aki túlélt egy brüsszeli terrortámadást

Elviselhetetlen lelki fájdalmak gyötörték azt a 23 éves nőt, akin eutanáziát hajtottak végre Belgiumban. 

Elviselhetetlen lelki fájdalmak gyötörték azt a 23 éves nőt, akin eutanáziát hajtottak végre Belgiumban. 

A Magyar Hang az RTBF.be nyomán azt írja, arra hivatkozva került sor az eljárásra, hogy Shanti De Corte 2016-ban túlélt egy brüsszeli terrortámadást, ám az eset hosszú évekre traumatizálta őt, sőt, egy időre egy pszichiátriai intézetbe is bekerült. Az intézményben már ezt megelőzően is megfordult pszichés problémái okán.

Azt írják, a pszichiáterek a fiatal lányt az elmúlt években egyre inkább vitatott módon próbálták kezelni. Jelesül egyre erősebb és egyre súlyosabb mennyiségben írtak fel neki antidepresszánsokat. Ennek hatására gyógyszerfüggőség alakult ki nála, a közösségi oldala alapján rabjukká vált. 

Egy Facebook-bejegyzése szerint már reggelihez több gyógyszert is vett be, a nap végére pedig általában eljutott tizenegy antidepresszánsig. Mint az ifjú nő fogalmazott:

„Az összes gyógyszertől, amit beveszek, úgy érzem magam, mint egy kísértet, aki nem érez többé semmit. Vannak talán a gyógyszereken kívül más megoldások is.”

Amellett, hogy próbált barátaival időt töltve hétköznapi életet élni, Shanti De Corte több hónapon keresztül ki-be járt az intézményből, mígnem aztán 2018-ban el nem kellett szenvednie egy másik bent lakó erőszakos szexuális közeledését. Amint kikerült, a nyilvánosság elé is tárta a történteket, példaként kívánt szolgálni más áldozatok előtt. A javulás viszont csak időleges volt, 2020-ban pedig újra öngyilkosságot kísérelt meg. Barátai igyekezték segíteni őt, többen olyanok is, akik ott voltak vele együtt a brüsszeli repülőtéren a terrortámadás elkövetésekor.

Közben viszont a fiatal nő elkezdett beadni kérvényeket eutanáziára, megszüntethetetlen lelki fájdalmakra hivatkozva. Ezeket rendre elutasították, egészen a legutóbbi időkig.

A pszichiátere eleinte visszautasított a nevében egy erre irányuló segítség felajánlását. Idén áprilisban végül két pszichiáter rábólintott az eutanáziára, majd azt május 7-én végre is hajtották.

Az RTBF-nek az illetékes bizottság azt állította, hogy a törvényeket tiszteletben tartották, és a fiatal nő valóban olyan elviselhetetlen lelki fájdalmakkal küzdött, hogy a kérésre rá kellett bólintani.

Franciaországban szintén komoly hullámokat kavartak a történtek.