Ez a baja a kormánypárti képviselőknek az újságírókkal: izzadtak, lepukkantak és kócosak

A KDNP-s Hollik István megérti Kövér Lászlót, aki nem szeret újságírói kérdésekre válaszolni.

"Én megértem Kövér Lászlót. A magyar parlament a nemzet temploma, elegáns épület. Sok újságíró izzadtan, lepukkanva, rövid ujjú pólóban, kócosan dugja a mikrofont a politikus orra alá, és hányaveti módon odalök egy alig érthető kérdést. Nem csupán a politikusokon kellene számon kérni az írott és íratlan szabályokat, hanem az újságírókon is"

– mondta a lapnak Hollik.

Egy hete Bakó Bea és Partos Bence, a Mandiner két munkatársa videoriportot készített a parlamentben, és arról faggatták az országgyűlési képviselőket, hogy „milyen hatással van a jellemükre a hatalom?” Kövér László házelnök is a kamera elé került, de őt kifejezetten felháborította, hogy az újságírók kérdést mernek intézni hozzá a parlament sajtófolyosóján.

„Ezt hogy tetszik képzelni? Azt mondtam, hogy nem. Erre hátulról az orrom alá tolja a mikrofont. Ön szerint ez milyen viselkedés?”

– rivallt rá Bakó Beára a házelnök.

Az újságíró válaszára, hogy a sajtófolyosón szabad kérdezniük, azt mondta:

„Nem, nem szabad. Azt mondom, hogy nem, az nem: sehol a világon. Tessék tanulmányozni az Európai Parlamentnek a sajtószabályzatát, és meg tetszik látni, hogy mi a rend Európában!”

Bakó azonban emlékeztette a házelnököt, hogy nem az EP-ben, hanem a magyar Országgyűlésben vannak, amiről éppen Kövér vetette le az EU-s zászlót.

„De ez azt jelenti az Önök felfogásában, hogy még szigorúbb szabályok lesznek, mint amik eddig voltak”

- reagált Kövér.

Egy hónapja az N1TV is megpróbálta kérdezni Kövér Lászlót egy másik témában. A nemzeti televízió kérdése az lett volna a házelnökhöz: „mit szól ahhoz, hogy az MNA (Magyar Nemzeti Arcvonal) a Fideszt támogatta?” A riporter érdeklődésére, hogy Kövér miért nem válaszol, a házelnök dühösen megfordult, és azt mondta:

„Ha egy kis stílusérzéke lenne, akkor pontosan tudná.”

Kövér László szerint az „nem stílus”, hogy a parlamentben „vadásznak a képviselőkre, rohangásznak, az orruk alá dugják a mikrofont, meg a kamerát, és mindenféle általában provokatív kérdéseket feltesznek.” Hozzátette:

„Van a sajtótájékoztatóknak, meg az interjúknak megfelelő rendje, ha kérnek egy interjút, majd eldöntöm, hogy akarok-e Önöknek interjút adni, vagy sem.”