Ez nem a kormányzati látszat, önkéntes tevékeny munkával a magyar egészségügyért

A kormány továbbra is csak kommunikál, míg a jobbikosok a kórházakban végeznek önkéntes munkát.

Dr. Lukács László György egészségügyi szakpolitikus, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy bár a FESZ a miniszterelnökhöz, illetve a kormánytagokhoz fordult segítségért, mert vélelmezésük szerint a kabinet nem érzékeli kellő részletességgel az ágazat problémáját, de eddig csak a Jobbik válaszolt érdemben a szakszervezet felhívására.

"Annak érdekében, hogy jobban megismerhessék az egészségügyi intézményekben kialakult állapotokat, felkérjük Önöket, végezzenek legalább néhány napon át önkéntes munkát orvosaink, szakápolóink, beteghordóink, vagy más területen az egészségügyben dolgozóink mellett. Erre a jelenlegi törvény lehetőséget biztosít. /2003.évi LXXXIV.tv17.§/ Ezzel átmenetileg csökkenthetnék a dolgozóink leterheltségét, ami különösen most az influenzajárvány idején, mely dolgozókat, betegeket egyaránt érint, igen hasznos volna. Másrészt az önkéntes munka a Nemzeti Konzultáció új formájára adna lehetőséget, mivel mind a dolgozókkal, mind a betegekkel el lehetne beszélgetni a betegellátás nehézségeiről. Meggyőződésünk, hogy az e fajta tapasztalatszerzés mindennél jobban meggyőzné Önöket arról, hogy nincs életbevágóbb ügy, mint a gyógyítás feltételeinek javítása, a dolgozók jobb anyagi megbecsülésével, a tárgyi feltételek javításával"

- olvasható a felhívásban.

Rövid időn belül megérkezett a kormány válasza is, nem kíván az önkéntes egészségügyi munkában részt venni - sóhajtott fel Lukács László György, majd hozzátette, a Jobbikot ugyanakkor örömmel töltötte el a FESZ erőfeszítése. A politikus emlékeztetett arra is, hogy 2015-ben az Önkéntesség éve kapcsán a nemzeti párt teljes frakciója önkéntes szociális munkát végzett az ország egész területén.

A sajtótájékoztatón elhangzott,

a Jobbik számára kiemelten fontos az egészségügyben tapasztalható problémák minél részletesebb megismerése, ez a felhívás pedig egy kiváló nemzeti konzultációt eredményezne. (Mint ismert, 2016-ban a Jobbik három kérdésben indított Valódi Nemzeti Konzultációt, a korrupció, az oktatás, és a most részletezett egészségügy témájában; egyébként az ágazatban a párt már két hete folytat egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel, míg az intézményekben végzendő önkéntes, tevékeny munkával közvetlenül megismerhetik a kórházak mindennapjait, az orvosok, az ápolók és a betegek véleményét). A legerősebb nemzeti párt ezért biztosítja a képviselői számára, hogy testközelből ismerhessék meg az egészségügy állapotát.

Hol is lehetne jobban egy konzultációt lefolytatni, mint a betegágyak mellett?

- tette fel a kérdést szakpolitikus.

Újságírói kérdésre Lukács László György megerősítette, a FESZ-szel csütörtökön több alkalommal is egyeztetett. Elmondták neki, hogy bár

a szakszervezet eredetileg kormánytagokra gondolt a felhívásban, de most azon fognak dolgozni, hogy mindazon országgyűlési képviselők számára is felajánlhassanak önkéntes munkalehetőséget gyógyító intézményekben, akik követnék a jobbikosok példáját.

A nemzeti ellenzék egészségügyi szakpolitikusa ugyanakkor méltatlannak nevezte ahogy a kormányzat elutasította a FESZ felhívását, ezzel megsértve a szakszervezet által képviselt dolgozókat.

"Nem látszat, hanem tevékeny munkára hívtak mindenkit, úgy látszik a kormány megint csak kommunikációban utazik, a valódi munkához nincs kedvük, ezzel szemben a Jobbik tevékenyen kíván segíteni az egészségügy helyzetén"

- szögezte le Lukács László György.