Ezért a filmért volt érdemes feltalálni a 3D-t

Milyen magasan is lehet a New York-i világkereskedelmi központ 104. emelete? Ezt még Joseph Gordon-Levitt  se tudta, aki A Kötéltánc című legújabb Robert Zemeckis-mozi főszereplője. (Ha hirtelen nem rémlene Zemeckis neve, olyanokat rendezett, mint a Vissza a jövőbe-trilógia, a Forrest Gump, a Számkivetett, vagy a Kényszerleszállás – és persze még egy csomó mindent.)
 
 
Joseph Gordon-Levitt most azt mondja, elképzelhetetlenül magasan van ez a 104. emelet. A 3D-s moziban emberünk mániákus, elvakult artistát alakít, aki a bűncselekménytől sem riad vissza, hogy végrehajtsa élete nagy álmát és végigsétáljon a New York-i világkereskedelmi központ ikertornyai közé kifeszített kábelen. Az eset 1974-ben valóban megtörtént. Az eredeti kötéltáncos, Philippe Petit még ma is él.
 
 
Gordon-Levitt a forgatás előtt néhány hétre Petithez költözött. A színészeknél bevált gyakorlat szerint ő is úgy gondolta, csak így ismerheti meg alaposan a férfit, akit játszik. 2008-ban egyébként már készült egy dokumentumfilm Petitről:
 
 
Az együtt töltött heteket zsonglőrködési és kötéltánc-leckékkel töltötték. A filmes biztosítók szigorúan megkövetelték, hogy a főszereplő csak biztosítókötéllel dolgozhat, de Petit nem az az ember, aki engedelmeskedik a hatósági előírásoknak. „Van ez az ultramodern orosz cirkuszi biztonságtechnika – mondta a második napon, amikor a színész gyakorolni kezdett. – Láthatatlan biztonsági kábel.” És attól kezdve Gordon-Levitt magára maradt… igaz, csak két méter magasan.
 
 
– A két méter nem hangzik soknak a 104. emelethez képest – ismerte el utólag a színész. – De nekem pont elég volt. Még a szél süvítését is hallani véltem, amit Philippe hallhatott.”
 2D-s, youtube-os trailer persze nem adja vissza azt az élményt, mint ha az ember épp egy 3D-s vetítés előtti előzetesek között fut bele a látványba, de ízelítőnek:

A film október 8-tól látható a hazai mozikban.