Ezért vásárolják fel fél Fejér megyét Orbánék? Dőlhetnek a százmilliárdok!

A rejtélyes birtok körül több ezer hektárnyi földet szereztek meg Orbán Viktor körei. 12 milliárd eurós beruházás valósulhat meg a területen.

Mint ismert, kastélyszerű épületekkel tarkított hatalmas alcsútdobozi birtok van Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek nevén, a területet pedig a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc bérli. A birtokra a miniszterelnök kutyája, Nárcisz hívta fel a figyelmet, akiről Orbán a Facebookra posztolt képet, a kuvaszról ugyanis kiderült, hogy a birtokon él. Az újságírók kiszúrták, hogy a helyszínen rendszeresen feltűnnek a miniszterelnöki család személyautói is.

Közvetlenül a birtok körül Mészárosék 529 hektárnyi állami földet szereztek meg. A felcsúti polgármester családja már közel 1400 hektárhoz jutott a teljes térségben, raádásul nemrég megszerezte a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságot is, melynek 4000 hektárnyi földje van.

A céget eladó Kenyeres Sándor korábban

egy egyetemvárost, innovációs központot és technológiai parkot tartalmazó komplexumot, vagyis a "magyar Szilícium-völgyet" álmodta meg a területre, a Talentis program keretében pedig rengeteg uniós pénzt szeretett volna lehívni hozzá.

Mészáros családja megvárásolta a Talentis Group Zrt.-t és más cégeket is, ami nagy lökést adhat a kormány által eddig hátráltatott projektnek. Bevásárolt egyébként a környéken Orbán veje, Tiborcz István is: Mány mellett korábban már 300 hektárhoz jutott hozzá, majd Bicske közelében is szerzett 193 hektárnyi földet.

Ha megvalósulnak a nagyszabású tervek, az rengeteg pénzt hozhat Orbán Viktor körének: ha a földeket ipari területté minősítik át, értékük megtöbbszöröződne, a beruházás esetében pedig korábban 12 milliárd eurós programköltségvetéssel számoltak, bízva abban, hogy az EU ilyen célokra könnyebben ad támogatást.